Bankacılık Hizmet Ürünleri Deneme Sınavı Sorusu #1071923

Dayanak varlığın ya da göstergenin fiyatına bağlı olan ve sahibine vade tarihinde dayanağın nihai değeri ile kullanım fiyatı arasındaki farka denk tutarda bir geri ödeme talep etme hakkı sağlayan sertifika çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


Turbo sertifikalar

İskontolu sertifikalar

Primli sertifikalar

Endeks sertifikalar

Faizli sertifikalar


Yanıt Açıklaması:

Sertifika çeşitleri:
• Turbo Sertifikalar; dayanak varlığın ya da göstergenin fiyatına bağlı olan ve sahibine vade tarihinde dayanağın nihai değeri ile kullanım fiyatı arasındaki farka denk tutarda bir geri ödeme talep etme hakkı sağlamaktadırlar. Turbo Sertifikanın vadesi içindeki herhangi bir tarihte dayanak varlığın/ göstergenin değeri bariyere ulaşır ya da aşarsa, ilgili Turbo Sertifika sıfır “Artık Değer” ödemesi yapılarak sona erdirilir.
• İskontolu Sertifikalar; belirli bir dayanak varlığa ya da göstergeye cari piyasa değerleri üzerinden belirli bir iskonto ile yatırım yapma olanağı veren sermaye piyasası araçlarıdır. Yatırımcı, bu iskontoya karşılık, dayanak varlık ya da göstergenin yukarı yöndeki performansının tamamını elde edememekte, önceden tanımlanmış azami bir fiyatın/değerin aşılması durumunda kazancın bu kısmından feragat edeceğini baştan kabul etmektedir.
• Primli Sertifikalar; yatırımcıları herhangi bir varlık almak yerine, sertifikasını almaya teşvik etmek amacıyla çıkarılan; dayanağın fiyatının, önceden belirlenmiş bir düzeyin altına inmemesi koşuluyla, vade tarihinde belirli bir fiyatı garanti eden araçlardır.
• Endeks Sertifikaları; bir dayanak varlığın fiyatı ya da göstergenin değeri ile bire bir ilişkili olarak fiyatlanan ve göstergenin, 1/100 gibi, belirli bir dönüşüm oranı ile çarpılmasıyla ulaşılacak tutarın geri ödenmesini talep etme hakkı sağlayan yapılandırılmış sermaye piyasası araçlarıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum