Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1216588

Kalkınma bankalarının, ekonomide üstlendiği fonksiyonlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?


Ekonomik kalkınma planlarını hazırlamak

Küçük işletmeleri desteklenmek

Girişimleri, girişimcileri ve kalkınma planına uymaları için uyarma

Dış ülkelerden gelebilecek şoklara karşı müşterilerini korumak

Merkez bankası ile koordine olmak


Yanıt Açıklaması:

Kalkınma bankalarının, ekonomide üstlendiği fonksiyonlar aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
• Yatırımlara orta ve uzun vadeli yurt içi fon sağlama fonksiyonu: Kalkınma bankaları bir girişime ortak olarak ya da borç vererek ya da bu ikisinin karışımı şeklinde fon temin edebilir. Böylece kaynakların rasyonel ve etkin kullanımına katkı sağlar.
• Sermaye piyasasını teşvik etme fonksiyonu: Kendi hisse senedi ve tahvillerini yatırım yapmak isteyenlere satarak menkul kıymet piyasasının gelişimine katkıda bulunmak, portföy teşkil ederek menkul kıymet alış veriş işlemlerini çoğaltır.
• Girişimleri, girişimcileri ve kalkınmayı destekleme: Finansman öncesi yaratıcı değerleme ve uygun yatırım fırsatlarının araştırılması, projenin gerçekleştirilmesi aşamasında teknik ve yönetsel konularda danışmanlık, öncü girişimcilik ve yatırımcılara yol göstericilik, yeni fikirler geliştirerek bunların kullanılabilir olanlarını belirleme, fikir, girişimci ve sermayenin bir araya getirilmesi, hükümet ve planlama otoriteleri ile yatırımcılar arasında koordinasyon sağlama gibi görevler üstlenir.
• Ekonomik kalkınma planlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunma fonksiyonu: Planlı ekonomilerde teşvik  politikalarına uygun plasman politikaları izleyerek, kalkınma planlarının gerçekleşmesine katkıda bulunur. 
• Finansmanına katılınan işletmelerin destekleyici biçimde izlenmesi fonksiyonu
• Dış ülke ve finansman kurumlarından fon temini fonksiyonu: Dış ülkelerden ve uluslararası finansman kuruluşlarından mali ve teknik destek sağlayarak, bunları sanayi kuruluşlarına aktarır.
• Küçük işletmelerin desteklenmesi fonksiyonları sayılabilir. 

Doğru cevap B'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum