Bankalarda Kredi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1395666

Aşağıdakilerden hangisi, sorunlu kredi oluşumunu etkileyen içsel faktörlerden biri değildir?


Yönetsel faktörler

Finansal sorunlar

Bilgisizlik

Rekabet yapısı

Kötü niyet


Yanıt Açıklaması:

İçsel Faktörler

İşletmenin kendi içinde yaşadığı bazı gelişmeler, almış olduğu bir kredinin sorunlu kredi haline dönüşmesine neden olabilir. İşletmeden kaynaklanan bu nedenler, içsel faktör olarak değerlendirilir.

• Yönetsel faktörler: Firmaların başarısızlıklarında yönetim hatalarının payı oldukça fazladır. Bu nedenle kötü yönetilen firmalar aldıkları kredilerin geri ödenmesinde sorunlarla karşılaşabilirler.

• Finansal sorunlar: Bir firma, kısa vadeli borçlanma hızındaki artış, nakit akışındaki aksamalar, alacak tahsil süresinin uzaması ve borçlanmada yaşanan aksaklıklar gibi nedenlerle, kredi borçlarını geri ödemede sorunlar yaşayabilir.

• Satış ve pazarlama sorunları: Firmanın satış ve pazarlamada sorunlar yaşaması, satışlarını, gelirlerini ve kârlılığını olumsuz etkileyebilir. Çünkü işletmelerin etkin bir pazarlama planı oluşturamamaları, piyasadaki konumunu ve rolünü iyi belirleye memeleri hem satışların hem de karlılığın düşmesine neden olabilmektedir. Böyle bir sorun yaşayan firmaların, kullandıkları kredileri geri ödemede güçlük çekmesi muhtemel bir durumdur.

• Ürerim sorunları: Firmanın üretim yapısı da sorunlu kredi nedeni olabilir. Üretimin, verimsiz, düşük kaliteli veya yüksek fire ile gerçekleşiyor olması, firmanın yüksek maliyetler ile çalışması anlamına gelmektedir. Bu durum, firmanın kârlılığını ve borçlarını geri ödeme kapasitesini sınırlar.

• Bilgisizlik: Firmanın sektör, ürün ve piyasa hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, yetişmiş ve bilgili personel gibi eksiklikler de firmaların mali yapılarını olumsuz etkileyebilir.

• Kötü niyet: Asimetrik bilgi sorunlarından biri olan kötü niyet de firmanın içinden kaynaklanan sorunlu kredi nedenlerinden biridir. Firma ortak veya çalışanlarından bazılarının, dolandırıcılık ya da sahtekârlık gibi eylemleri sebebiyle kredinin ödenememesi durumudur.

• Yöneticiyi etkileyen faktörler: Kurumsallaşma sürecini tam olarak tamamlayamamış firmaların, yöneticilerinin, ölüm veya satış gibi nedenlerden dolayı ayrılması ve yönetici değişikliği, firma üzerinde olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Bu tip firmalar, borç geri ödemelerinde sorunlar yaşayabilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum