Bankalarda Kredi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1290059

Aşağıdakilerden hangisi mortgage sisteminin tüketiciler başta olmak üzere kredi kuruluşları ve finansal piyasalara sağladığı faydalardan biri değildir?


Mortgage ile kredi veren kurum ve kuruluşlar faiz oranı riskine karşı korunmaktadır. 

Finansal sektöre fon sağlayarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının daha sağlıklı büyümesine yol açmaktadır.

İkincil piyasalar sayesinde mortgage kredisi kullanımına ayrılmış öz kaynakların verimli değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Mortgage sistemi ile birlikte inşaat sektöründeki canlanma beraberinde iki yüzden fazla alt sektörün canlanmasına neden olmaktadır.

Mortgage sisteminin reel ekonomide oluşturduğu canlılık ekonomik kalkınma ve işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Mortgage sisteminin tüketiciler başta olmak üzere kredi kuruluşları ve finansal piyasalara sağladığı faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Finansal derinleşmenin göstergelerinden olan fonların reel kesime aktarılma oranı ve finansal piyasalardaki araç ve kurum çeşitliliğine yol açmasından dolayı finansal piyasaların derinleşmesine, büyümesine ve dolaylı olarak ekonomik kalkınmaya destek olmaktadır.
  2. Finansal sektöre fon sağlayarak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının daha sağlıklı büyümesine yol açmaktadır.
  3. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları mortgage sisteminin sağlayacağı kaynaklarla menkul kıymetleştirme veya sermaye artırımı yapmak suretiyle halka açılmakta ve büyümektedir.
  4. Konut sektörünün finansal sektörle bağlantısının kurulması inşaat sektörüne ait vergi kayıplarının azalmasına yol açmakta, kayıt dışı gelirler mortgage sistemi sayesinde kayıt altına alınmaktadır.
  5. İkincil piyasalar sayesinde mortgage kredisi kullanımına ayrılmış öz kaynakların verimli değerlendirilmesi sağlanmaktadır.
  6. Menkul kıymetleştirmeye konu mortgage havuzunun çok sayıda kredinin katkısı ile oluşması kredilerin gayrimenkul tahsisi nedeniyle düşük riskli menkul kıymetlerin yaratılmasına imka^n tanımaktadır.
  7. Mortgage sistemi ile birlikte inşaat sektöründeki canlanma beraberinde iki yüzden fazla alt sektörün canlanmasına neden olmaktadır.
  8. Mortgage sisteminin reel ekonomide oluşturduğu canlılık ekonomik kalkınma ve işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır.
  9. Mortgage sisteminin yapılarda standardizasyonu bir ön şart olarak sunması kaçak yapılaşmayı ve niteliksiz konut üretimini azaltmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum