Bankalarda Kredi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1395654

Aşağıdakilerden hangisi, sorunlu kredi oluşumunu etkileyen dışsal faktörlerden biridir?


Yönetsel faktörler

Finansal sorunlar

Makro ekonomik faktörler

Ürerim sorunları

Yöneticiyi etkileyen faktörler


Yanıt Açıklaması:

Dışsal Faktörler Bir işletmenin karşılaşabileceği firma dışı bazı nedenler, aldığı krediyi geri ödeme sürecinde sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bu tip nedenler, sorunlu kredi için dışsal faktör olarak değerlendirilir.

• Rekabet yapısı: Firmanın içinde bulunduğu piyasanın rekabet koşulları, firmanın kârlılığı ve mali yapısı üzerinde etkili olabilir. Rekabet şartları gereği, talep ve fiyatlarda yaşanan bir gelişme firmanın mali durumunu ve dolayısıyla kredileri geri ödeme gücünü olumsuz etkileyebilir.

• Teknolojik etki: Firmanın, ürettiği ürünün piyasa koşullarında olumsuz bir gelişme yaşanmaması için teknolojik yenilik yapması gerekebilir. Firmanın teknolojik yenilik yapması gerekiyor iken yapamaması, karşı karşıya olduğu piyasa talebini ve karlılığını olumsuz etkileyebilir. Teknolojik yeniliklere uyum sağlayamayan bu tip işletmelerin rekabet gücü ve ürettiği ürüne olan talep azalabilir. Bu durumda olan işletmeler, kullanmış oldukları kredileri geri ödemekte zorlanabilir. Bu zorluk, kredinin sorunlu kredi haline dönüşmesi ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.

• Politik etki: Bir firma, aldığı bir krediden sonra politika yapıcıların aldığı bazı kararlardan olumsuz etkilenebilir. Örneğin vergi oranlarının arttırılması, asgari ücret düzeyinin yükseltilmesi gibi bazı politika uygulamaları, firmanın mali yapısını ve dolayısıyla da kredileri geri ödeme gücünü olumsuz etkileyebilir.

• Toplumsal etki: Bazen dini, etnik, coğrafi, kültürel veya siyasi nedenlerle firmanın faaliyette bulunduğu piyasaya yönelik talepte gelişmeler yaşanabilir. Bu gelişmeler firmanın mali yapısını ve kredi geri ödemelerini etkileyebilir.

• Çevresel etki: Bazen iklim değişimi, deprem ve sel gibi çevresel koşullar firmanın üretimini ya da talep koşullarını olumsuz etkileyebilir. Böyle bir olumsuz etkiyle karşılaşan firmaların mali yapıları bu gelişmelerden zarar görecektir. Bu firmaların banka kredilerini geri ödemeleri aksayabilir.

• Makro ekonomik faktörler: Ekonomik konjonktürde yaşanan bazı gelişmeler firmaların maliyet ve talep koşullarını olumsuz etkileyebilir. Örneğin, girdi fiyatları veya faiz oranlarındaki yükselme ya da ekonominin daralma dönemlerinde olduğu gibi talepteki bir daralma bu etkilere örnek olabilir. Bu etkilere maruz kalmış ve mali yapısı fazla güçlü olmayan firmaların kredi geri ödemelerinde zorlanmaları söz konusu olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum