Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #590391

Klasisizmin ilke ve kurallarıyla ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?


Klasik nitelikli bir eser ortaya koymak isteyen doğuştan yetenekli olmayan sanatçı, en azından üslup konusunda baş- kalarından esinlenmek durumundadır.

Klasisizmde, 'esinlenme' kabul edilebilir bir durum değildir. 

Klasisizmde sanatçı ya da yazar doğuştan sanatına yönelik üstün bir yeteneğe sahip olmasa da, klasik değerde sanat eserini gerçekleştirebilir. 

Klasisizmde, yazarın orijinalliğinin üsluptan değil, yaratıcılıktan olduğu vurgulanır. 

Klasisizmde taklit etme kabul edilinebilir bir durum değildir. 


Yanıt Açıklaması:

Klasisizmde esinlenme, temel koşullardan biridir. O¨yle ki, sanatçı ya da yazar, doğuştan sanatına yönelik üstün bir yeteneğe sahip değilse, klasik değerde sanat eserini gerçekleştiremez. Klasik nitelikli bir eser ortaya koymak isteyen doğuştan yetenekli olmayan sanatçı, en azından üslup konusunda başkalarından esinlenmek durumundadır. Boileau: “Eğer yeteneğiniz inşaatçı olmak yönündeyse, inşaatçı olun” (S¸iir Sanatı, IV. Bölüm) derken, yazarın orijinalliğinin yaratıcılığında değil, üslubunda olduğunu vurgulamak ister. U¨slubun da ancak başkalarından esinlenme ya da onları taklit etme yoluyla edinilebileceğini düşünür. Yaratıcılık ve üslupla ortaya çıkan şekilsel mükemmellik estetik zevkin oluşmasına yardım eder. Bu mükemmelliği elde etmek için yazar veya sanatçı titiz bir çalışma yapmak durumundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum