Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #591073

Tragedya ve komedya türleriyle ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?


Tragedya ve komedya türleri İO¨ 5. yüzyıl Fransasının bir icadıdır, dolayısıyla yazarları da Fransa yurttaşıdır.

Tragedya yurttaşların yalnız başına inzivaya çekildiği bireysel bir olaydır.

Tragedyalarda sahnede koro ve ezgi olmaz. 

Tragedyalarda konuların çoğu Troya destan çevriminden alınmadır. Söylem düzeyinde lirik şiir geleneğin bütün öğelerini içerir, ama bundan başka söylem türlerini de işe katar.

Tragedyalar, köklü Yunan şiir geleneğinin başlıca konuları olan övgü, bir tanrının, kişinin ya da duygunun yüceltilmesi ya da yergisini ele alır. 


Yanıt Açıklaması:

Tragedyalar, köklü Yunan şiir geleneğinin başlıca konuları olan övgü, bir tanrının, kişinin ya da duygunun yüceltilmesi ya da yergisini ele almak yerine yeni toplumsal düzendeki değerler çatışmalarının sahnelendiği eserlerdir. Bunu da yurttaşların gündelik dünyası içerisinde sahnelemez; çatışmaları ve açmazları mitolojinin yarı tanrı, tanrı ve olağanüstü kişilerinin dünyasına taşıyarak yapar. Konuların çoğu Troya destan çevriminden alınmadır. Söylem düzeyinde lirik şiir geleneğin bütün öğelerini içerir, ama bundan başka söylem türlerini de işe katar. Bir kere baştan sona sahnede kalan bir koro vardır. Koro kaval ezgisi eşliğinde büyük koro kıtalarını ezgiyle seslendirdiğinde dansa benzer salınmalar içerisindedir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum