Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #1094996

Akımlar belirli bir dönemde doğar ve yaygınlık kazanır ancak başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemek zor ve tartışmalıdır. Bu görüşe aşağıdakilerden hangisi örnek olarak verilebilir?


Akımlar içinde eğilimler vardır. Özellikle modern eğilim içinde olan sanatçılar 
romantizm adı altında gruplaşmışlardır.

 Romantizmi örnek alırsak, bu hareket  Fransa'da Cumhuriyet Mücadeleleriyle ilintilidir ve 1830 yılından itibaren ortaya çıkmıştır. 

Rönesans döneminde sanatçıların eserlerini isimleriyle imzalamaları ve belli bir üsluba belli tarihler arasında bağlı kalmaları buna örnek verilebilir.

Örneğin Romantizm için genellikle Fransız İhtilali esas alınarak 1789-1832 tarihleri verilir. Fransız İhtilali bir başlangıç olarak kabul edilse de bu tartışmalıdır çünkü, romantizm, monarşik krallıklar ve demokrasiyle birlikte bireyin önem kazanmasından ayrı düşünülemez. 

Örneğin Parnas akımı Sembolizm akımını örnek almıştır ve  bu akıma bir tepki olarak
1890'lardan itibaren şiirsel yazıda yenilik getirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Fransız İhtilali sonrasında oluşan ve önemli isimlerle (Victor Hugo, Lamartine gibi) gelişim gösteren ve yaşadıkları dönem itibariyle siyasal anlamda demokrasinin öneminin öne çıktığı 1789-1832 tarihleri Romantizm yılları olarak gösterilse de bu tartışmalıdır. Çünkü bu yıllardan sonra da sorunlar devam etmiştir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum