Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1249046

  1. Vergi konusunun delile bağlanması
  2. Vergi matrahının delile bağlanması
  3. Beyanın doğruluğunun ortaya konulması
  4. Vergi idaresinin denetim yetkisini uygulayabilmesi

Belge düzenine ilişkin sistem seçeneklerde yer alan hangi fonksiyonları yerine getirmektedir?


I ve II

I ve IV

II ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Mükellefin yaptığı işlemlerin gerek mükellef açısından gerekse de vergi idaresi açısından hukuken hüküm ifade edebilmesi ve iktisadi hayatın da gereklerinden biri olarak belge ve belge düzeni kavramları önem arz etmektedir. Belge kavramı ile ilgili tanımlamalara baktığımız zaman, örneğin Türk Dil Kurumunun Genel Türkçe sözlüğünde, “Bir gerçeğe tanıklık eden yazı, fotoğraf, resim, film v.b., vesika, doküman” şeklinde tanımlanmakta bir başka tanımda “çeşitli hukuksal durumları saptayan, delil olarak kullanılmaya elverişli yazı, resim gibi vesika” denmekte bir başka kaynakta da, “bir olguyu, bir gerçeği bildirmek için düzenlenmiş ve onaylanmış yazı, vesika / bir kimsenin niteliğini ya da kendisine verilen bir hakkı bildiren kağıt” şeklinde ifade edilmektedir.

Belge düzenine ilişkin sistem, vergilendirme ile ilgili işlemlerin kanuni belgelere bağlanmasını ve belgelerin kanundaki şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmesini öngörmektedir. Belge düzeni, vergi konusunun ve matrahın delile bağlanması, beyanın doğruluğunun ortaya konulması, vergi idaresinin denetim yetkisini uygulayabilmesi gibi fonksiyonları yerine getirmektedir. Beyan esasının geçerli olduğu vergi sistemlerinde vergi ile ilgili işlem ve ilişkilere ilişkin kayıtların belgelenmesi zorunludur. Bu nedenle mükelleflerin her türlü işlemlerinin belgeye bağlanması gereklidir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, doğru cevap E’dir. Belge düzenine ilişkin sistem seçeneklerde yer alan tüm fonksiyonları yerine getirmektedir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum