Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1249312

İzleyen yılın Mart ayının başından 25. günü akşamına kadar verilen ve 1. Taksiti Mart ayı sonuna kadar, 2. Taksiti Temmuz ayı sonuna kadar ödenen beyanname türü nedir?


Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

Münferit Beyanname

Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesi

Özel Beyanname

Muhtasar Beyanname (Aylık)


Yanıt Açıklaması:

Beyanname Verme ve Ödeme Süreleri şöyledir:

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi izleyen yılın Mart ayının başından 25. günü akşamına kadar verilir ve 1. Taksiti Mart ayı sonuna kadar, 2. Taksiti Temmuz ayı sonuna kadar ödenir. Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin yıllık gelir vergisi beyannameleri memleketi terkten önce gelen 15 gün, ölüm halinde ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir ve beyanname verme süreleri içinde ödenir. Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi izleyen yılın Şubat ayının başından 25. günü akşamına kadar verilir ve 1. Taksit Şubat ayı sonuna kadar, 2. Taksit Haziran ayı sonuna kadar ödenir.

Münferit beyanname, serbest meslek faaliyetine ilişkin kazançlarda faaliyetin sona erdiği, diğer kazanç ve iratlarda kazanç ve iratların iktisap olunduğu tarihten itibaren 15 gün içinde verilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir.

Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen 4. ayın birinci gününden 25. günü akşamına kadar verilir ve beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenir. Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesi, tarhiyatın muhatabının Türkiye’yi terk etmesi halinde ise ülkeyi terk etmesinden önceki 15 gün içinde verilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir.

Özel Beyanname, özel beyan zamanı tayin olunan gelirler ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir.

Muhtasar Beyanname (Aylık) (İstihkaktan kesinti suretiyle tahsil edilen damga vergisi dahil), izleyen ayın 23. günü akşamına kadar verilir ve beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödenir.

Muhtasar Beyanname (Üç Aylık) (İstihkaktan kesinti suretiyle tahsil edilen damga vergisi dahil) 3 Aylık dönemi izleyen ayın 23. günü akşamına kadar verilir ve beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödenir. Beyanname verme süreleri: 1. Dönem (Ocak - Şubat -  Mart) 23 Nisan, 2. Dönem (Nisan - Mayıs - Haziran) 23 Temmuz, 3. Dönem (Temmuz - Ağustos - Eylül) 23 Ekim, 4. Dönem (Ekim - Kasım - Aralık) 23 Ocak. Ödeme Süresi: 1. Dönem 26 Nisan, 2. Dönem 26 Temmuz, 3. Dönem 26 Ekim, 4. Dönem 26 Ocak.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi izleyen yılın Mart ayının başından 25. günü akşamına kadar verilir ve 1. Taksiti Mart ayı sonuna kadar, 2. Taksiti Temmuz ayı sonuna kadar ödenir, dolayısıyla doğru cevap A’dır.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum