Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1249000

  1. Servet vergilerine ilişkin en temel ayırım genel ve özel servet vergileri şeklindedir.
  2. Genel servet vergisinin konusu gerçek ve tüzel kişilerin sahip bulundukları servetin tümüdür.
  3. Genel servet vergisinin matrahı söz konusu servetin gerçek ve net tutarıdır.
  4. Özel servet vergileri servetin tamamı yerine servet unsurlarının sadece bir kısmını vergileme konusu yapan servet vergileridir.
  5. Özel servet vergisinin konusu gerçek ve tüzel kişilerin sahip oldukları bina ve arazilerdir.
  6. Özel servet vergisinin matrahı bina ve arazilerin gayrisafi değeridir.

Servet vergilerine ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve IV

I, II ve III

I, IV, V ve VI

II, IV, V ve VI

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Servet vergilerine ilişkin en temel ayırım genel ve özel servet vergileri şeklindedir. Genel servet vergisinin konusu gerçek ve tüzel kişilerin sahip bulundukları servetin tümü, matrahı ise söz konusu servetin gerçek ve net tutarıdır. Özel servet vergileri ise servetin tamamı yerine servet unsurlarının sadece bir kısmını vergileme konusu yapan servet vergileridir. Bu tür vergiler genel servet vergisi uygulamayan ülkelerde, genellikle bina ve arazileri kapsamına alan bina ve arazi vergileri şeklinde uygulanmaktadır. Verginin konusu gerçek ve tüzel kişilerin sahip oldukları bina ve araziler, matrahı ise bina ve arazilerin gayrisafi değeridir. Özel servet vergileri kişisel olmayan objektif nitelikli vergilerdir.  Bu nedenle bireyin durumu ve aile yapısı verginin belirlenmesinde söz konusu değildir. Bu vergiler bazen servet unsurlarının değeri üzerinden hesaplanmayıp iradı üzerinden hesaplanır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi servet vergilerine ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum