Beslenmenin Temel İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1006604

Hastaların beslenme eğitimi sürecinde, hastanın diyete uymasını güçleştirebilecek durumların belirlenmesi ve bunların giderilebilmesi için olası çözümlerin ortaya konulmasından sonra ne yapılmalıdır?


Hastayı beslenmesinde değişiklik yapmasının gerekliliği konusunda onu inandırmak.

Kişinin ekonomik, sosyal, psikolojik durumunun belirlenmesi ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi.

Hasta ile birlikte diyete uyulduğunda ne gibi yararlar sağlanacağı, uyulmadığında ne gibi sakıncalar yaşanacağını sıralamak.

Hastanın beslenme öyküsü, temel alınan dört besin grubuna göre ya da değişim listeleri yardımı ile değerlendirilmesi.

Hastanın belirlenen diyet ve davranış değiştirme programına ne derece uyduğunu izlemek.


Yanıt Açıklaması:

Hastanın beslenme öyküsü, temel alınan dört besin grubuna göre ya da değişim listeleri yardımı ile değerlendirilir ve besin bileşim cetvelleri aracılığı ile enerji ve besin ögeleri değerleri hesaplanır. Az ya da fazla tüketilen besinler ya da besin ögeleri ve beslenme ile ilgili değişiklik yapılması gereken davranışlar saptanır. Hastanın diyete uymasını güçleştirebilecek durumların belirlenmesi ve bunların giderilebilmesi için olası çözümlerin ortaya konulması gerekir. Bu aşamada hastanın belirlenen diyet ve davranış değiştirme programına ne derece uyduğu izlenir. İzleme, hasta hastaneden ayrıldıktan sonra periyodik kontrollerle sürdürülür. Hasta hastaneye yakın olmayan bir yöreden geliyorsa kendisine en yakın klinikte bu izlemeyi sürdürecek bir kişi ile teması sağlanır. Uygun yönlendirme yapma imkânı yoksa hasta ile telefon, mektup vb. araçlarla izleme sağlanmaya çalışılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum