Bilet Satış Deneme Sınavı Sorusu #1203048

Daha önceden yaratılmış bir PNR'nin uçuşlarını istediğimiz kişi sayısına göre kopyalayarak doğrudan rezervasyon yapmayı sağlayan işlem var mıdır?


PNR kopyalama,

Split işlemi,

El ile bölme,

Otomatik bölme,

Bu tür işlem yapılamaz,


Yanıt Açıklaması:

Rezervasyon kaydı, yani PNR kopyalama işlemi; daha önceden yaratılmış bir PNR’nin uçuşlarını istediğimiz kişi sayısına göre kopyalayarak, yeniden AN görüntüsü aramadan doğrudan rezervasyon yapmamızı sağlayan bir işlemdir. Bu işlemi sonradan birlikte seyahat etmeye karar veren akraba, arkadaş ya da tanıdık yolcular için bağlantılı (associated), birbiri ile hiçbir ilişkisi olmayan yolcular için bağlantısız (non-associated) olarak yapabiliriz.
Rezervasyon kaydı bölme (split) işlemi ise, yolculardan bir bölümünün seyahat programı (itinerary) diğer yolculardan farklılık gösterdiğinde, rezervasyonu iptal etmeden yeni PNR’ler yaratmak ve yolcuların isteklerine göre seyahat programlarını düzenlemek için kullanılan bir işlemdir. Bölme işlemi de el ile (manuel) ve otomatik olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

* PNR kopyalama işlemi iki farklı biçimde yapılabilir. Bunlardan birincisi kopyaladığınız PNR’ler arasında bir bağlantı olmadan kopyalama işlemidir ve RRN (Reproduce Reservation Non-Associated) komutu ile yapılır. RRN komutu ile bir PNR’yi kopyalayabilmek için, kopyalamak istediğimiz PNR’nin ekranda
açık olması gerekir. RRN komutundan sonra bu PNR kapatılmış ve sadece uçuşları olan yeni bir PNR yaratılmaya başlanmış olur. Elbette kaydedebilmek için daha önce öğrendiğimiz zorunlu sahaların tamamlanması gerekir. RRN komutu sonrasında, kopyalamak için kullandığımız PNR ile yeni yaratılacak PNR arasında herhangi bir bağlantı bulunmaz.   

* İkinci PNR kopyalama yöntemi, nereden kopyalandığı belli olacak ve bu bağlantılı PNR’ler arasında geçiş yapılabilecek şekilde kopyalanmasıdır. Bu da RRA (Reproduce Reservation Associated) komutu ile yapılır. Bu komut için de yine kopyalamak istediğimiz PNR’nin ekranda açık olması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum