Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1397264

Hâlâ teknoloji yoluyla değil geleneksel yöntemlerle iş görülmesinden kaynaklanan kayıplar, aşağıdakilerden hangisinin kapsamı içindedir?


Bilişimsizlik maliyeti

Fayda analizi

Maliyet analizi

Fayda maliyet analizi

İkincil maliyet kalemleri


Yanıt Açıklaması:

Kaynakları kısıtlı ve gelişmekte olan ülkeler için e-Devlet uy­gulamalarına aktarılan kaynakların verimli harcanıp harcanmadığı, öngörülen sonuçları üretip üretmediği hususlarının araştırılması gerekir. Gelecekteki e-Devlet politikalarının bu araştırmaların verileri ile uyumlu bir şekilde üretilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, sadece kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetim birimlerinde gerçekleştirilen e-Devlet proje ve faaliyetlerinin fayda ve maliyet ölçümü tek başına yeterli olmayabilir. Bu fayda-maliyet analizine ek olarak, “bilişimsizlik maliyeti”nin tespiti ve ölçümü de yararlı olacaktır. Bilişimsizlik maliyeti kavramı, aşağıda sıralanan alt kategorileri içerecek şekilde tarif edilmiştir:

  1. Bitirilmesi gereken sürede bitmeyen ve uzayan e-Devlet projelerinin sebep olduğu zararlar ve getirdiği ek maliyet ile bu uygulamalar bitseydi edinilecek kazançların kaybı,
  2. Hâlâ teknoloji yoluyla değil geleneksel yöntemlerle iş görülmesinden kaynaklanan kayıplar,
  3. E-Devlet uygulamalarının getireceği domino etkisi kazançlar ve saklı potansiyellerin kullanılamamasından doğan zararlar.

Doğru cevap A’ dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum