Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #556391

"Hem düzenlilikler ile yasaların hem de olguların açıklanmasına yönelik olup, açıklamaların birleştirici gücü bu açıklamaların dayandığı çıkarım tiplerinin sayısının azlığı ve bu az sayıda çıkarım tipine ait çıkarımların toplam sonuçlarının sayısının büyük olması ile tanımlanır."şeklinde ifade edilen açıklama modeli hangisidir?


Friedman’ın birleştirici açıklama modeli

Tümevarımsal-yasacı açıklama modeli

Olasılıksal tümdengelimsel-yasacı açıklama modeli

Kitcher’in birleştirici açıklama modeli

Pragmatik açıklama modeli


Yanıt Açıklaması:

Olasılıksal tümdengelimsel yasacı açıklama,açıklayanın bileşenleri arasında en az bir olasılıksal yasa bulunan bir tümdengelimsel-yasacı açıklamadır.

Tümevarımsal-yasacı açıklamada, açıklanan önerme açıklayan-önermenin bileşenlerinden tümdengelimsel değil de tümevarımsal bir çıkarımla türetilir.

Friedman’ın birleştirici açıklama modelinde yalnız düzenlilikler açıklanır, yalın olgular açıklanmaz.

Kitcher’in birleştirici açıklama modeli, hem düzenlilikler ile yasaların hem de olguların açıklanmasına yönelik olup, açıklamaların birleştirici gücü bu açıklamaların dayandığı çıkarım tiplerinin sayısının azlığı ve bu az sayıda çıkarım tipine ait çıkarımların toplam sonuçlarının sayısının büyük olması ile tanımlanır.

Bas van Fraassen (1941 -) tarafından ortaya konulmuş pragmatik açıklama denilen bilimsel açıklama modelinde, açıklama, bir önerme, bir çıkarım ya da bir dizi önerme ile özdeş olmayıp, “Niye A?” biçiminde açıklamaya yol açan bir niye-sorusunun bir yanıtıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum