Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #262269

Biri müdahaleci (deneyci) öbürü salt gözlemci olan bir bilim insanıekibi düşünelim. Müdahaleci, küre biçimindeki a taşını 44.10 metre yüksekliğindebir kuleden, kronometresine bakarak bugün tam saat 12:00’de (bu zamanı t1 ilegösterelim) kuleden aşağıya atıyor. Kulenin dibinde taşın atıldığı cephede kronometresinebakarak bekleyen gözlemci atılan taşın saat 12:00’den tam 3 saniye sonrazemine düştüğünü gözlemliyor.Böyle bir deney aşağıdaki seçeneklerden hangisini ölçmek amacıyla yapılmış olabilir?


Böyle bir deney “Bütün metaller yeterince ısıtıldığında genleşir” hipotezini daha da pekiştirmek için yapılabilir.
Böyle bir deney “Le Verrier’in hesapladığı koordinatların belirttiği uzay bölgesinde Güneş’in bir gezegeni bulunuyor mu?” sorusunu gözlemlemek amacıyla yapıılmış olabilir.
Böyle bir deney Newton’un devinim yasaları ile genel çekim yasasından tümdengelimsel çıkarımla hesapla bir gezegenin koordinatlarını belirlemek amacıyla yapılmış olabilir.
Böyle bir deney, h = 1/2gt2 eşitliği ile ifade edilen serbest düşme yasasının daha da pekiştirilmesi amacıyla yapılabilir.
Böyle bir deney 2H2 + O2 → 2H2O formülüyle ifade edilen kimyasal tepkimeyi ölçme amacıyla yapılabilir.

Yanıt Açıklaması: Ünitenin "Deneye yol açan soru çeşitleri" başlığında belirtildiği üzre, böyle bir deney h = 1/2gt2 eşitliği ile ifade edilen serbest düşme yasasının daha da pekiştirilmesi amacıyla yapılabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum