Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #589241

Bir deneyci t1 zamanında u yerinde bir kaptaki hidrojen gazı kitlesini bir kıvılcımla tutuşturup yakıyor, böylece bu gaz kitlesine bir müdahalede bulunmuş oluyor. Bu hidrojen gazı kitlesi a1 olsun. a1’in havadaki oksijenle tepkimesi t2 zamanında bitsin. Deneyci, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesinin (yani su türünden bir nesne dizgesinin) bulunduğunu gözlemliyor. Deneye dair aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

I. a1 nesne dizgesi t1 zamanında u yerinde D nesne-durumunda ise, t2 zamanında u yerinde F olan bir şey var olur mu? deney sorusu sorulabilir.
II. a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olmaz önermesi dile getirilebilir.
III. a1 hidrojen gazı kitlesi t1 zamanında u yerinde oksijenle tepkimeye girerse, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesi var olacak mı? deney sorusu sorulabilir.
IV. a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olur önermesi dile getirebilir.


I ve IV

I ve II

II ve III

III ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Bu deneye yol açan soru şöyle dile getirilebilir: (14) a1 hidrojen gazı kitlesi t1 zamanında u yerinde oksijenle tepkimeye girerse, tepkimenin bitti¤i t2 zamanında u yerinde bir su kitlesi var olacak mı? Bu soru (15) a1 nesne dizgesi t1 zamanında u yerinde D nesne-durumunda ise, t2 zamanında u yerinde F olan bir şey var olur mu? biçimindedir. Bu soruların olanaklı yanıtları ; a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olur ile a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olmaz önermeleri ile dile getirilir. Verilen tüm öncüller doru olduğundan dolayı doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum