Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #263759

Gerekçelendirme koşulu ne demektir ve hangi açılardan ele alınabilir?


Gerekçelendirme koşulu metodolojik ve kriminalitik olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: Metodolojik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının bilimsel gerçeklere şüphe ile bakmasıdır.
Gerekçelendirme koşulu sofistik ve epistemolojik olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: sofistik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilimsel gerçekleri araştırıp gün ışığına çıkarmaktır.
Gerekçelendirme koşulu araştırmacı ve deneyci olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: Araştırmacı açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının önermelerin bilimsel gerekçelerini deneyerek bulmalarıdır.
Gerekçelendirme koşulu metodolojik ve epistemolojik olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: Metodolojik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının kabul ettikleri bilimsel önermelerin bilimsel gerekçelerini araştırmaktır.
Gerekçelendirme koşulu metodolojik ve epistemolojik olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: Metodolojik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının kabul ettikleri bilimsel önermelerin bilimsel gerekçelerini araştırıp aydınlatmak

Yanıt Açıklaması: Gerekçelendirme koşulu metodolojik ve epistemolojik olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınabilir: Metodolojik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının kabul ettikleri bilimsel önermelerin bilimsel gerekçelerini araştırıp gün ışığına çıkarmaktır. Bu gerekçeler gözlem önermeleri ile öbür bilimsel önermeler için farklıdır. Nitekim kabul edilmiş bir gözlem önermesinin kabulünün bilimsel gerekçesi, o önermenin gözlem ve/veya deneyle doğrulanmış olmasıdır. Öte yandan t gibi bir zaman anında kabul edilen gözlem-önermesi-olmayan bir bilimsel önermenin kabulünün gerekçelendirilmesi ilk bakışta şöyle betimlenebilir. İlgili bilim insanları topluluğu, t zamanında belli bir bilimsel yöntemi ve bu bilimsel yöntem gereği geçerli olan çıkarım kurallarını benimser. Bu kuralların bazıları tümdengelimsel mantık kuralları olmakla birlikte, bazıları öyle değildir. Nitekim gözlem ve/veya deneye dayanan bilimlerde kabul edilen gözlem-önermesi-olmayan önermelerinin birçoğu, doğrulanmış gözlem önermelerinin tümdengelimsel değil tümevarımsal sonuçlarıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum