Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #262587

Aşağıdaki ifadelerden hangisi nedensel-düzeneksel açıklama modeli için geçerlidir?


Nedensel-düzeneksel açıklama modelinde açıklama işlemi çıkarım yapmaya dayanmaz.
Nedensel-düzeneksel açıklama modelinde yalnızca düzenlilikler açıklanır, yalın olgular açıklanmaz.
Nedensel-düzeneksel açıklama modelinde açıklanan olgusu tek başına değil de çok sayıda başka açıklanan olgularla birlikte açıklanır.
Nedensel-düzeneksel açıklama modeli gereğince olguları tek tek açıklamak onların yeterince anlaşılmalarını sağlar.
Nedensel-düzeneksel açıklama modelinde "Niye A?" sorusunun yanıtı kullanım bağlamınca belirlenen olanaklı-yanıtlar arasında yer alır.

Yanıt Açıklaması: B şıkkında geçen "yalnızca düzenlilikler açıklanır, yalın olgular açıklanmaz" ifadesi Friedman'ın birleştirici açıklama modeli için geçerlidir. C şıkkında geçen "açıklanan olgusu tek başına değil de çok sayıda başka açıklanan olgularla birlikte açıklanır" ifadesi birleştirici açıklama modeli için geçerlidir. D şıkkında geçen "olguları tek tek açıklamak onların yeterince anlaşılmalarını sağlar" ifadesi yasacı model için geçerlidir. E şıkkında geçen "Niye A? sorusunun yanıtı kullanım bağlamınca belirlenen olanaklı-yanıtlar arasında yer alır" ifadesi ise pragmatik açıklama modeli için geçerlidir. Salmon'un ortaya koyduğu nedensel-düzeneksel modelde bilimsel açıklama çıkarıma değil, açıklanan-olgunun gerçekleşmesine yol açan nedensel süreçler ve nedensel etkilemelere dayanır. Bu nedenle sorumuzun doğru cevabı A şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum