Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #262578

Bilimsel açıklamaya ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bilimin amacı konusuna giren olgular hakkında bilgi üretmektir.
Bilimin amacı bilgisine erişilen olguların açıklamasını sağlamaktır.
Olguların açıklaması bilimsel yönteme dayanarak yapılıyorsa böyle bir açıklamaya bilimsel açıklama denebilir.
Bir kap içindeki gaz kitlesinin basınçlı olmasını, gazı oluşturan moleküllerin kabın yüzeyine çarpması olgusu ile açıklamak bir bilimsel açıklamadır.
Neptün gezegeninin belli bir t zamanında belli bir u yerinde bulunmasının açıklaması bir sınırlı düzenlilik açıklamasıdır.

Yanıt Açıklaması: Bilimin amacı bir yandan konusuna giren olgular hakkında bilgi üretmek, öbür yandan bilgisine erişilen olguların açıklamasını sağlamaktır. Bu bilgiden yola çıkarak A ve B şıklarının doğru ifadeler olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar yalnız bilim alanında değil, gündelik yaşamda ve genel olarak yaşamın kimi alanlarında karşılaştıkları olay ve olguları, ilgilerini çektiği ölçüde, açıklamayı amaçlarlar. Açıklama biçimleri alana göre değişik olabilir. Bilim alanında, olguların açıklanması bilimsel yönteme dayanarak yapılır. Dolayısıyla böyle bir açıklamaya bilimsel açıklama denir. Örneğin bir kap içindeki gaz kitlesinin basınçlı olmasını, gazı oluşturan moleküllerin kabın yüzeyine çarpması olgusu ile açıklamak bir bilimsel açıklamadır. Bu bilgiden yola çıkarak da C ve D şıklarının doğru birer ifade olduğunu söyleyebiliriz. E şıkkında, Neptün gezegeninin belli bir t zamanında belli bir u yerinde bulunmasının açıklaması bir sınırlı düzenlilik açıklaması olarak ifade edilmiştir; fakat Neptün gezegeninin belli bir t zamanında belli bir u yerinde bulunmasının açıklaması bir sınırlı düzenlilik açıklaması değil bir yalın olgu açıklamasıdır. Bu nedenle sorumuzun doğru cevabı E şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum