Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #262584

Aşağıdakilerden hangisi Friedman'ın birleştirici açıklama modelini, diğer birleştirici açıklama modellerinden ayıran en belirgin özelliktir?


Friedman'ın birleştirici açıklama modelinde yalnızca düzenlilikler açıklanır, yalın olgular açıklanmaz.
Friedman'ın birleştirici açıklama modelinde açıklanan olgusu tek başına değil de çok sayıda başka açıklanan olgularla birlikte açıklanır.
Friedman'ın birleştirici açıklama modeli gereğince olguları tek tek açıklamak onların yeterince anlaşılmalarını sağlar.
Friedman'ın birleştirici açıklama modelinde açıklamanın birleştirici gücü, çok sayıda açıklanan olguyu birlikte açıklamak amacıyla kullanılan çıkarımların tiplerinin az olmasına dayanır.
Friedman'ın birleştirici açıklama modeli hem düzenlilikler ile yasaların hem de olguların açıklanmasına yöneliktir.

Yanıt Açıklaması: B şıkkında geçen "açıklanan olgusu pek çok sayıda başka açıklanan olgularla birlikte açıklanır ifadesi" birleştirici açıklama modellerinin ortak özelliğidir. C şıkkında geçen "olguları tek tek açıklamak onların yeterince anlaşılmalarını sağlar" ifadesi Friedman'ın birleştirici açıklama modeli için değil; yasacı modeller için geçerlidir. D şıkkında geçen "açıklamanın birleştirici gücü, çok sayıda açıklanan olguyu birlikte açıklamak amacıyla kullanılan çıkarımların tiplerinin az olmasına dayanır" ifadesi ve E şıkkında geçen " hem düzenlilikler ile yasaların hem de olguların açıklanmasına yöneliktir" ifadesi Friedman'ın birleştirici açıklama modeline değil de Kitcher'ın ortaya koyduğu birleştirici açıklama modeline özgü özelliklerdir. Friedman'ın birleştirici açıklama modelini diğer birleştirici açıklama modellerinden ayıran en belirgin özellik ise Friedman'ın birleştirici açıklama modelinde yalnızca düzenliliklerin açıklanması ve yalın olguların açıklanmamasıdır. Bu nedenle sorumuzun doğru cevabı A şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum