Bilim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #262769

Nicod ile Hempel Yönteminin Karşılaştığı Güçlüklerden Kuzgun Paradoksuna göre Herhangi bir pekiştirme kuramı, hangi koşulu yerine getirmelidir ?


Bazı önermeler vardır ki, ancak sonsuz ögeli bir evrende doğru olup, sonlu bir evrende tutarsızdır; yani tüm yorumlamalarda yanlıştır.
Eğer bir hipotezde geçen mantıksal-olmayan terimlerin hepsi teorik ise, o hipotez teorik hipotezdir.
Eşdeğerlik koşulu olarak adlandırılan E bir gözlem önermesi, H ile H’ iki hipotez olduğunda, E, H hipotezini pekiştirirse ve H ile H’ eşdeğer ise, E, H’ hipotezini de pekiştirir.
Teorik hipotezin sözü geçen evrendeki açılımından söz edilemeyeceğinden, gözlem önermesi ile hipotezin açılımı arasındaki tümdengelimsel çıkarımdan da söz edilemez.
“Her doğal sayıdan büyük bir doğal sayı vardır” önermesi, sayallığı (cardinality) sonsuz olan tüm doğal sayılardan oluşan evrende doğru olmasına karşın, bu evrenin sayallığı sonlu olan herhangi bir altkümesinden oluşan evrende tutarsızdır.

Yanıt Açıklaması: Nicod ile Hempel Yönteminin Karşılaştığı Güçlüklerden Kuzgun Paradoksuna göre Herhangi bir pekiştirme kuramı, hangi sezgisel olarak kabul edilmesi gereken koşulu yerine getirmelidir Eşdeğerlik koşulu olarak adlandırılan E bir gözlem önermesi, H ile H’ iki hipotez olduğunda, E, H hipotezini pekiştirirse ve H ? H’ ise, E, H’ hipotezini de pekiştirir. Beyaz bir ayakkabının gözlemlenmesinin, “Bütün kuzgunlar siyahtır” hipotezini pekiştirdiğini söylemek sağduyuya aykırı bir tutumdur.
Yorumlar
  • 0 Yorum