Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #986492

“Bir internet alış­veriş sitesinde satıcı, korsan bir yazılım CD’sini gerçeğe aykırı beyanlarla, tüketiciye orijinal ürün olarak pazarlamış, tüketici de parayı satıcının be­lirttiği banka hesabına havale etmiştir. Satıcı ise parayı aldıktan sonra tüketiciye hiçbir ürün gön­dermemiştir.”

Yukarıda verilen örneğin hukuksal boyutu hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Taraflar arasında inter­net ortamında yapılan sözleşmenin hangi şartlar altında kurulduğu borçlar hukuku ve tüketici hukuku­nu ilgilendirir.

Yazılımların korunması, kulla­nılması fikri mülkiyet hukukunun konusunu ilgilendirir.

Tarafların mahkemede birbirleri aleyhine sundukları delillerin değerlendirilmesi ise medeni usul hukukunu ilgilendirir.

Satıcının internet aracılığıyla hileli davranış­lar sonucu tüketiciyi dolandırması ceza hukuku­nu ilgilendirir.

Satıcı hakkındaki soruşturma ve kovuşturma işlemleri evrensel hizmet kanunu ilgilendirir.


Yanıt Açıklaması:

Bilişim hukuku bünyesinde birçok farklı hu­kuk dalını barındırması ve/veya birçok hukuk da­lıyla iç içe geçmesi nedeniyle, multi-disipliner bir hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır. Bu hususu bir örnekle açıklamak gerekirse; bir internet alış­veriş sitesinde satıcı, korsan bir yazılım CD’sini gerçeğe aykırı beyanlarla, tüketiciye orijinal ürün olarak pazarlamış, tüketici de parayı satıcının be­lirttiği banka hesabına havale etmiştir. Satıcı ise parayı aldıktan sonra tüketiciye hiçbir ürün gön­dermemiştir. İşte günlük hayatta çok sık karşılan bu örnekte, internet üzerinde yapılan bu sözleş­menin hangi şartlar altında hukuken taraflar açı­sından bağlayıcı olduğu, diğer bir ifadeyle inter­net ortamında hangi şartlar altında sözleşmenin kurulduğu borçlar hukuku ve tüketici hukuku­nun konusuyken, yazılımların korunması, kulla­nılması fikri mülkiyet hukukunun konusunu teş­kil etmektedir. Tarafların mahkemede birbirleri aleyhine sundukları delillerin değerlendirilmesi ise medeni usul hukukunu ilgilendirmektedir. Yine satıcının internet aracılığıyla hileli davranış­lar sonucu tüketiciyi dolandırması ceza hukuku­nun ilgi alanında bulunurken, satıcı hakkındaki soruşturma ve kovuşturma işlemleri ceza usul hu­kuku normlarıyla ile düzenlenmektedir.

Bilişim hukukunun çok yönlü ilgi alanı sa­dece bunlarla da sınırlı değildir. Kamu kurum ve kuruluşlarında bilgisayarların kullanılması­na ilişkin sorunlar veya e-devlet, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) gibi yazılımlardan doğan problemler idare hukukunun alanına girmek­tedir. Yine genel olarak internetin yönetiminde hangi kurumların yetkili ve görevli olduğunun belirlenmesi temelde idare hukukunun konusu olmakla birlikte, bu kurumların yapmış olduk­ları idari tasarrufların temel hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendirilmesi ise insan hakları hukuku ve anayasa hukuku ile ilintilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum