Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #954482

Erişimin Engellenmesi Koruma Tedbiri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Koruma tedbirlerinin uygulanmasını belirli koşulların varlığına bağlamak temel hakların korunması için gerekli değildir.

Koruma tedbirlerinin ilk göze çarpan özelliği bunların temel haklara müdahale oluşturmamalarıdır.

Şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etmek, duruşmanın ya- pılmasını yahut hükmün infazını teminat altına almak amacıyla başvurulan, her birisi bir veya birden fazla temel hakka müdahale teşkil eden mu- hakeme işlemlerine koruma tedbirleri denilmektedir.

Kanun koyucu 5651 s.K.’da da internet yayınları yoluyla işlenen suçlarla mücadele adına erişimin engellenmesi koruma tedbirine yer vermemiştir.

İnternet yayınları yoluyla işlenen suçlarla mücadele adına erişimin engellenmesi koruma tedbirinin klasik bir koruma tedbiridir.


Yanıt Açıklaması:

Koru- ma tedbirleri vasıtasıyla soruşturma organlarına etkin takibat gerçekleştirebilme imka^nı tanınırken; bu tedbirlerin uygulanmasını belirli koşulların var- lığına bağlamak suretiyle de temel haklara müda- halenin orantılı şekilde gerçekleşmesi teminat altı- na alınmaya çalışılmaktadır. 

Koruma tedbirlerinin ilk göze çarpan özelliği bunların temel haklara müdahale oluşturmalarıdır. 

kanun koyu- cu 5651 s.K.’da da internet yayınları yoluyla işle- nen suçlarla mücadele adına erişimin engellenmesi koruma tedbirine yer vermiştir.

İnternet yayınları yoluyla işlenen suçlarla mücadele adına erişimin engellenmesi koruma tedbirinin klasik bir koruma tedbiri olma- dığı da aşikardır. Nitekim söz konusu tedbir diğer koruma tedbirlerinin aksine, sanığı veya bir delili elde etme, sanığı duruşmada hazır bulundurma ya da hükmün infazını teminat altına alma amaçlarına hizmet etmemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum