Bilişim Sistemleri Ve Lojistik Deneme Sınavı Sorusu #911623

Aşağıdakilerden hangisi ASRS uygulamalarının müşterileri sağladığı avantajlardan biri değildir?


Adres optimizasyonu

İletişim harcamalarının azalması

Hata risklerinin sıfıra indirgenmesi

Yükleme ve boşaltma operasyon sürelerinin azalması

Maliyetlerin azalması


Yanıt Açıklaması:

Lojistik işletmeler müşterilerinin ihtiyaçlarına göre süreçlerde verimlilik sağlayarak operasyonel giderleri azaltmak ve hizmet kalitesini artırmak amaçlı Otomatik Depo Sistemlerinin (Automated Storage and Retrieval Systems-ASRS) palet ve sepet elleçleyen modellerini mevcut operasyonlarında kullanmaktadır. ASRS uygulamalarının bir lojistik firma tarafından müşterilere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Depolama alanlarının azalması: Daha az koridor boşluğuna ihtiyaç duyularak daha yüksek raarda depolamaya imkân sağlayan bu sistem sayesinde, birim alanda depolanan ürün miktarı geleneksel depolama yöntemlerine göre yaklaşık 2,5 kat artmaktadır.
  • Maliyetlerin azalması: Bu sistemle birlikte istieme ve raan indirme operasyonları tamamen otomatik yapıldığı için, geleneksel depolarda kullanılan istieme ekipmanı operatörlerine ihtiyaç duyulmamaktadır. Ekipman ve operatör sayısının azalmasıyla birlikte iş kazaları riskleri de doğal olarak azalmaktadır.
  • Yükleme ve boşaltma operasyon sürelerinin azalması: Geleneksel sistemlerde kullanılan ekipmanların performanslarına kıyasla ürünlerin rafa yerleştirilmesi ya da raan indirilmesi için ihtiyaç duyulan süreler bu sistemle yaklaşık %80 oranında azalmaktadır.
  • Hata risklerinin sıfıra indirgenmesi: Sistem kurgusu yapıldıktan sonra, operasyon insan iradesinden doğabilecek risk ve hatalardan tamamen arındırılmaktadır ve bu sayede hem envanter doğruluğu hem de sipariş hazırlama doğruluk oranları %100 seviyelerine ulaşmaktadır.
  • Adres optimizasyonu: Sistem boş zamanlarda, tanımlanan algoritmalara bağlı kalarak ürünlerin daha hızlı toplanabilmesi için, kendi içerisinde adres değişiklikleriyle çok hareket gören ürünleri depo çıkış kapılarına yakın noktalara getirmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum