Birey ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #492196

  1. Yeni bilgileri öğrenme kapasitesi bozulmamış olmakla birlikte, genellikle stresli ve travmatik durumlarda görülen önemli bilgilerin ani kaybı söz konusudur.
  2. Kişisel reddedilme, kayıplar, başarısızlıklar, evlilik sorunları ve parasal sıkıntılar gibi durumlarla ortaya çıkan tüm bellek kaybıdır.
  3. Aynı kişide ayrı kişilik ve kimlikler yaşanması durumudur.

Yukarıda verilen açıklamalar sırasıyla hangi dissosiyatif bozukluk türlerini açıklamaktadır?


Amnezi- Dissosiyatif Füg- Çoklu Kişilik

 

Dissosiyatif Füg- Amnezi- Çoklu Kişilik

 

Amnezi- Çoklu Kişilik- Dissosiyatif Füg

 

Dissosiyatif Füg- Çoklu Kişilik-Amnezi

Çoklu Kişilik- Dissosiyatif Füg-Amnezi


Yanıt Açıklaması:

Dissosiyatif bozukluklar bireyin bütünlüğünü parçalayan, bölen bozukluklardır. Söz konusu olduğunda birey stres ya da kaygıyı azaltarak kendi kişiliğinden kaçar. Bireyin bilinci bölümlere ayrılır ve ilişkisiz biçimde işlemeye başlar. Amnezi, dissosiyatif füg ve çoklu kişilik olmak üzere üç temel dissosiyatif bozukluk vardır. Dissosiyatif Amnezi’de (bellek yitimi) yeni bilgileri öğrenme kapasitesi bozulmamış olmakla birlikte, genellikle stresli ve travmatik durumlarda görülen önemli bilgilerin ani kaybı söz konusudur. Bireyin bir anda tüm bellek kaybı ile ilgili durumuna dissosiyatif füg adı verilir. Hasta, kişisel reddedilme, kayıplar, başarısızlıklar, evlilik sorunları ve parasal sıkıntılar gibi durumlarla, her zamanki evinden veya işinden uzak bir yere, ani, beklenmedik seyahatlere çıkar. Önceki kimliğini, ailesini, adını yani önceki kimliğinin önemli kısmını hatırlayamaz ya da hatırlamakta güçlük çeker. Aynı kişide ayrı kişilik ve kimlikler yaşanır. Kişi o sırada, sanki diğer kişiliği yokmuş gibi, o anda yaşadığı kişilik, tutumlarına ve davranışlarına hâkim olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum