aof.sorular.net
Bireyler Arası İletişim
Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı
Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1406283
Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1406283
Hangi seçenekte kültürün özelliklerinden biri yer alır?
Kültür bireyseldir |
Kültür öğrenilir |
Kültür sabittir |
Kültür bir önyargılar bütünüdür |
Kültür güdüsel ya da genetiktir. |
Yanıt Açıklaması:
- Kültür öğrenilir. Güdüsel ya da genetik değil, her bireyin doğduktan sonra, yaşayarak kazandığı, iletişim halinde olduğu bireylerden öğrendiği bilgi, davranış ve alışkanlıklardır.
- Kültür tarihidir ve süreklidir. Bütün canlılar, yaşadıkları sürece, varlıklarını sürdürecek, kendilerini tehlikelerden koruyacak bazı beceriler kazanırlar. İnsan öğrendiklerini yavrusuna aktarabilen tek canlıdır. Onun biricikliği kuşkusuz dil öğrenme ve öğretme becerisinden gelir. İnsanın ilk varoluşuna kadar uzanan kültür, tarihi ve sürekli bir varlık alanıdır.
- Kültür toplumsaldır. Kültürün öğrettikleri yalnızca zaman boyutunda sürekli mekan-coğrafya boyutunda da toplumdan topluma farlılık gösterir, değişir. Bir toplumun sahip olduğu, yarattığı, paylaştığı tüm alışkanlıklar o toplumun kültürüdür. Kültür toplumsal olduğuna göre, geleceği topluma bağlıdı.
- Kültür her ne kadar, ideal kural, davranış ve değerlerden oluşursa da, bireysel tutum ve davranışlar, büyük ölçüde ideallerden ayrılır. Diğer bir deyişle, her kültür bütü-nü, ideal ve gerçek adını verebileceğimiz bir kültür ikileminden oluşur. İdeal ile gerçek ara sıra birbirine yaklaşsa,üst üste gelse de, çoğu zaman birbirinden uzaktır. Öyleyse insan davranışlarının büyük bölümü kültürel -öğrenilmiş - olsa bile ideal olmayabilir.
- Kültür, ihtiyaçları karşılayıcı ve doyum sağlayıcıdır. Kültür, yaşamsal ve toplumsal gereksinimleri karşılayıcı, başka bir deyiş-le işlevseldir. Doyum düzeyi, alışkanlıkla-rı destekler ve pekiştirir, doyumsuzluk ise değişim ve boşluklara yol açar. Süreklilik, doyumun, doyumsuzluktan biraz daha faz-la oluşuna bağlıdır. Biyolojik gereksinim-ler evrenseldir, bunlara yanıt veren örgüt ve değerlerin, kültürlerin belli ölçülerde benzer olması kaçınılmazdır
- Kültür simgeseldir. Kültürde öğrenmenin yanı sıra dil ve etkileşim de önemlidir. Dil, toplumda insanları birbirine bağlayan bir öge olduğu kadar, kültürün gelecek ku-şaklara aktarılması açısından da önemlidir. Dil, toplumun simgesel sistemidir. Kültür, bireylerarasında bir iletişimin olmasını gerektirir. Kültür toplumsal bir üründür ve bireylerarası etkileşim sonucu doğup gelişir.
- Kültür örüntülüdür. Kültürler gelişigüzel toplanmış görenek ve inançlar değil bütünleşmiş örüntülü sistemlerdir. Adetler, değerler, kurumlar, inançlar birbirleriyle ilintili-dir. Bunlardan birinde meydana gelen bir değişme diğerlerini de etkiler. Bir kültürün farklı ögeleri çekirdek değerler etrafında bütünleştirilebilir . Yine bununla ilişkili olarak kültür bir soyutlamadır. Kültür, bütünüyle maddi, gözlemlenebilir bir olgu değildir, soyut, kişilerin zihinle-rinde olan bir kavramdır . Gelenekler, görenekler, töreler maddi bir olgu değildir ancak dilden dile, bireyle-re aktarılarak onların davranışlarını, yaşam tarzlarını etkiler. Özelliklerinden yola çıka-rak söyleyebiliriz ki, kültür çok boyutlu ve dinamik bir kavramdır.
Yorumlar
- 0 Yorum