Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1227047

Devito'ya göre; aşağıdaki çatışma örneklerinden hangisi içerik ve ilişki bağlamında diğerlerinden farklılık gösterir?


Birlikte izledikleri sinemadan sonra, Ayşe filmi yaratıcı ve eğlenceli bulurken; Mehmet sıradan bulduğunu ve sıkılıp çıkmak istediğini dile getirmiştir.

Ayşe televizyonda çok sevdiği komedi dizisini, Mehmet ise tuttuğu takımın maç özetlerini izlemek istemektedir.

Fizik sınavından sonra, Ayşe isyan ederek sınavın adil olmadığını söylemiş; Mehmet ise "çalışan herkesin yüksek not alabileceği kadar adil bir sınavdı" diye yorumlamıştır.

Ayşe ve Mehmet çifti tatil planı yaparken, Ayşe Bodrum'a gitme önerisinde bulunmuş; Mehmet "nereye gideceğimize tabi ki ben karar veririm, Side'ye gidiyoruz" demiştir.

Bir festfood restoranında garson olarak çalışan Ayşe ve Mehmet, şef işten ayrıldığında kimin terfi alması gerektiği hakkında tartışmışlardır.


Yanıt Açıklaması:

Devito, çatışmaların odaklandığı sorunları içerik ve ilişki bağlamında değerlendirir. İçerik çatışması genellikle çatışma içindeki tarafların dışındaki objeler, olaylar ve insanlar üzerinedir. Bunlar her gün tartıştığımız hatta kavga ettiğimiz birçok sorunu içerebilir. Örneğin belirli bir filmin nasıl olduğu ile ilgili bir değerlendirme, televizyonda ne izlenmesi gerektiği, son girilen sınavın adil olup olmadığı, kimin terfi etmesi gerektiği gibi sorunlardır. İlişki çatışmaları da çok çeşitlidir; bireylerarası ilişkilerle daha doğrudan bağlantılıdır. Örneğin taraflar arasındaki sorunlardan kimin sorumlu olduğu, ilişkide eşitliğin olup olmadığı, davranış kurallarını oluşturmada taraflardan kimin haklı olduğu gibi sorunlardır. D seçeneği ilişki bağlamında; diğer seçenekler içerik bağlamında değerlendirilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum