Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1234673

Sinan Bey, eşi Didem Hanım'ı soğuk ve duygusuz olmakla suçlamakta, uzmana bu şekilde problemlerini anlatmaya çalışmaktadır. Oysa ki Sinan Bey eve geldiğinde sıcak karşılanmadığından, toplum içinde Didem Hanım'ın elini tutmadığından bahsetmekte ve hislerini soyut olarak tanımlamaktadır. Uzman, bu görüşmeden farklı çıkarımlar elde etmemek için Sinan Bey'den konuyu somutlaştırmasını bekleyerek çatışmaya doğru tanım koymak istemiştir. 

John Dewey'in çatışma yönetimi aşamalarından ilki ve temel olanı çatışmayı tanımlamaktır. Örnek olayda anlatılmak istenen, çatışma yönetiminde tanımlamaya engel teşkil eden seçenek aşağıdakilerden hangisidir?


Hem içerik hem de ilişki çatışmasının tanımlanması

Sorunu özel terimlerle tanımlamak

Şimdiye odaklanmak

Empati yapmak

Akıl okumaktan vazgeçmek


Yanıt Açıklaması:

Sorunu Özel Terimlerle Tanımlamak : Çatışmayı soyut olarak tanımlamak çatışma ile başa çıkmada ya da çözmede yarar sağlamaz. Örneğin evli çiftler arasında, taraflardan biri diğeri ile ilgili olarak “soğuk ve duygusuz” dediği zaman aslında onu aramadığını, eve geldiği zaman iyi karşılamadığını ya da topluluk içinde elini tutmadığını söylemek istemektedir. İfadenin açılımı daha anlaşılır bir görünümdedir; sadece “soğuk ve duygusuz” demek anlaşılmaz ve soyuttur.

Yorumlar
  • 0 Yorum