Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1394658

Aşağıdakilerden hangisi güç geçerliliğinin açıklandığı kavramlar arasında yer alır?


Yaş

Yakınlık

Gelir Düzeyi

Medeni hal

Cinsiyet


Yanıt Açıklaması:

Bir ilişkide gücün geçerliliği, sahip olunan belirli kaynakların taraflar için ne önem arz ettiğine ve gereksinimlerini ne kadar kontrol edebildiğine bağlıdır. Güç geçerliliği belirli kavramlar çerçevesinde açıklanabilir 

  1. Uzmanlık: İçinde bulunulan ortam için faydalı olabilecek bilgi, beceri ve yeteneklere sahip olmak. Örneğin yabancı bir ortamda sözsüz iletişim kodlarının bilinmesi ya da bir örgütte bütçe analizi konusunda uzman olunması.
  2. Kaynak Kontrolü: Bir insanın ilişkili olduğu ortamdaki pozisyonu ile ilgilidir. Örneğin ebeveynlerin çocuklarının para, özgürlük, özel yaşam gibi kaynakları kontrol etmesi.
  3. Bireylerarası Bağlantılar: Bireyin sistemin bütünü içindeki pozisyonu. Örneğin birbiriyle bağlantıları çok kuvvetli olmayan iki grup arasında bir köprü olarak hizmet etmek.
  4. Bireysel Nitelikler: Cazibe, sıcaklık, konuşma becerileri ya da sosyal statü. Örneğin bazı insanlar diğerleri onların varlığından memnun olduğu, onlara güvendiği ya da onların çekimine kapıldığı için bireylerarası güç kazanırlar.
  5. Yakınlık: Diğerleriyle yakın bağ kurma yeteneği. Bütün insanlar yaşantılarındaki diğer insanlar için özel olmak isterler. Bu bağlamda diğerlerine gösterilen yakınlık, samimiyet bireylerarası ilişkide güç kazandırabilecektir.
Yorumlar
  • 0 Yorum