Bireysel İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1399273

Ücret kesme cezasına ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?


Bir disiplin cezası olarak işverenin işçiye ücret kesme cezası verebilmesi İş Kanunu’nda belirli sı­nırlamalara tabi tutulmuştur.

İşveren toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde gösterilmiş olan sebeplerin dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.

Uygulamada ücret kesme cezası genelde toplu iş sözleşmesiyle kararlaştırılmakta, işçinin belirli davranışlarına karşı uyarı, iş sözleşmesinin feshi gibi cezalar yanında ücret kesme cezası öngörülmektedir.

İşçi ücretlerinden ceza olarak kesilen bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılmak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenecek bankalardan birinde yine Bakanlık adına açılan hesaba, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır.

Kanunda ceza olarak işçi ücretlerinden yapılacak kesintinin miktarı sınırlandırılmış, kesintinin bir ayda üç gündelikten veya parça başı yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin üç günlük kazancından fazla olamayacağı öngörülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Kanunda ceza olarak işçi ücretlerinden yapıla­cak kesintinin miktarı da sınırlandırılmış, kesinti­nin bir ayda iki gündelikten veya parça başı yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamayacağı öngörül­müştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum