Borçlar Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #368646
B ve C’nin sırasıyla 1/3 ve 2/3 oranlarında müteselsil olarak borçlu oldukları 900 TL borç zamanaşımına uğramıştır. Ancak alacaklı A’nın talebi doğrultusunda borçlu B, bu borcun 600 TL’sini ödemiştir. İç ilişkide 300 TL borçlu olması nedeniyle fazladan ödediği 300 TL için alacaklıya halef olan B bu miktarı, alacaklı A ise borcun geri kalan kısmı olan 300 TL’yi diğer borçlu C’den dava yoluyla talep etmişlerdir. Bu miktarları ödemek istemeyen C’nin durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Hem B’ye hem de A’ya ödeme yapmaktan kaçınamaz |
B’nin talebini gerçekleştirmesi gerekirken A’nın talebinden zamanaşımı defi ile kaçınabilir |
B’nin talebinden zamanaşımı defini ileri sürerek kaçınabilirken A’nın talebini yerine getirmelidir |
A’nın talebinin hepsinden zamanaşımı defi ile kaçınabilirken, B’nin talebinin 1/3’ünden zamanaşımı defi ile kaçınabilir, 2/3’ünü ise ödemelidir |
Hem B’nin hem de A’nın taleplerini yerine getirmekten zamanaşımı defini ileri sürerek kaçınabilir |
Müteselsil borçta her borçlu müteselsil borcun sebep ve konusuna ilişkin ortak savunmaları yapmaya yetkili ve yükümlüdür. Örneğin; borcun doğmadığı çünkü muvazaalı işlem bulunduğu ya da zamanaşımının dolduğu ileri sürülebilir ve hatta sürülmelidir. Zira bu gibi ortak savunma olanağını kullanmayan borçlu, diğer borçluların durumunu ağırlaştırdığı oranda onlara karşı sorumlu olacaktır (TBK 164/II). Olayımızda da borçlu C, alacaklı A’ya karşı zamanaşımı definde bulunmayan borçlu B’nin talebini yerine getirmekten, B’nin Türk Borçlar Kanunu’ndan kaynaklanan yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle zamanaşımını ileri sürerek kaçınabilir. Yine C, alacaklı A’nın talebinden de aynı defi ile kaçınabilecektir. Zira asıl borç zaten zamanaşımına uğramıştır.
Yorumlar
- 0 Yorum