Borçlar Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1366117

Paranın değeri kaybolmadan ifa edilmesi için kimi zaman sözleşmelerde değer koruma kayıtlarına yer verilir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisi ile ilgili olabilir?


Para borcunun ifa yerinin ödeme zamanında alacaklının yerleşim yeri olması. 

Para borcunun ifasının kural olarak ülke para birimi ile gerçekleştirilmesi.

Para borçlarında, borçlanılan şeyin  paranın bireysel özellikleri (seri numarası) değil, paranın değeri olması. 

Para borcu için ayrıca faizin söz konusu olabilmesi. 

Yabancı para borçlanıldığı durumlarda aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almadıkça ve borçlu temerrüde düşmüş olmadıkça, borçlunun seçimlik yetki sahibi olması. 


Yanıt Açıklaması:

Para borçlarında, borçlanılan belirli bir değerdir. Yani para, kural olarak, bireysel özellikleri (seri numarası) belirlenerek, böylelikle parça olarak borçlanılmaz. O yüzden para, esas olarak, karşılığını oluşturduğu mal ya da hizmet için biçilen bir değeri ifade eder. Böyle olunca, açıkça kararlaştırılmış olmadıkça, T100 değerindeki bir kitabı satın alırken borçlanılan, seri numarası belirli T100’lik bir kâğıt para (banknot) olmadığı gibi sadece T100’lik bir kâğıt para ile ödeme de borçlanılmış olmaz. Borçlu, değer itibarıyla borcunu karşılayan kâğıt ve/veya madenî paralarla T100 ödemeyi borçlanmış olur. Para borçlarının, paranın değeri kaybolmadan ifa edilmesi önemlidir. Ne var ki bu her zaman mümkün olmaz. Bundan dolayı, sözleşmelerde paranın değerini koruma amacıyla çeşitli araçlara yer verilir. Bunlara değer koruma kayıtları denilmektedir. Bunlar altın kaydı, endeks kaydı, döviz kaydı olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum