Bürolarda Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #1399912

Aşağıdakilerden hangisi yönetim fonksiyonlarından biri değildir?


Planlama

Süreç

Örgütleme

Yöneltme

Koordinasyon


Yanıt Açıklaması:

Yönetim fonksiyonları;

Planlama, geleceğe yönelik faaliyetler doğrultusunda öngörüde bulunma işidir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen alternatif planlar arasından en uygun olanını seçme şeklinde tanımlanabilir. Bu aşamada ne, nerede, ne zaman, nasıl ve niçin sorularına cevap vermeye çalışılmaktadır. Bu sorulara cevap bulunduğunda işletmenin planları ortaya çıkmaktadır.

Örgütleme, işlerin kim tarafından yapılacağı, ne kadar yetkiyle ve hangi fiziksel ortamda yapılacağının belirlenmesidir. İşlerin tanımlandığı ve örgütte bu işleri yapacak insanların belirlendiği aşamadır.

Yöneltme; planlama ve örgütleme işlevlerinden sonra kurulan sistemin faaliyete geçmesini sağlayan uygulama aşamasıdır. Astlara işlerin istek ve iş birliğiyle yaptırılması önemlidir. Astlara emir verme, görevlerini etkin ve verimli şekilde yerine getirmelerini sağlayacak motivasyonu ve isteği yaratabilme, yöneltme fonksiyonu faaliyetleriyle gerçekleşir.

Koordinasyon, işletmede gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin birbirini takip edecek şekilde ve birbiriyle zaman ve mekân bakımından uyumunun sağlanması sürecidir. Bu aşamada işlerin birbirini izler, bütünler ve tamamlar şekilde olması sağlanır.

Kontrol, işletmede elde edilen sonuçlarla planlanmış ve elde edilmesi beklenen sonuçlar karşılaştırıldığında olumlu ya da olumsuz bir sapma değerinin olup olmadığının tespitidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum