Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #710088

19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında, sentetik a priori yargıların mahiyetine ilişkin felsefi^ bir tartışma şu soruyu getirmiştir: Söz konusu geometriler, özellikle beşinci aksiyom dikkate alındığında, birbiriyle çelişik ifadeler içermektedir. Eğer Kant’ın iddia ettiği gibi, geometrinin aksiyomları evrensel zorunluluğa ve nesnel geçerliliğe sahip ise bunların hepsinin aynı anda zorunlu ve nesnel geçerli olması gerekir. Ancak, birbiriyle çelişik iki önerme bir ve aynı anda zorunlu ve nesnel geçerli olamaz. Bunun farkında olan Kantçı felsefeciler, Euklidesçi olmayan geometrilerden haberdar olduklarında hangi tepkiyi vermişlerdir ?


Bu geometrilerin düşünsel olarak olanaklı olduğunu ve ancak sadece Euklidesçi geometrinin görünün biçimini belirlediğini ve dolayısıyla, nesnel geçerliliğe sahip olduğunu öne sürmüşlerdir.

Euklidesçi olmayan geometrilerin tutarlı olmayabileceğini, yani zaman içerisinde çelişkiler barındırdığını gösterilebileceğini savunmuşlardır.

Bu savın geçersiz olduğunu öne sürmüşlerdir.

A ve B seçeceği

B ve C seçeneği


Yanıt Açıklaması:

Kantçı felsefeciler, Euklidesçi olmayan geometrilerden haberdar olduklarında iki tür tepki vermişlerdir: İlk olarak, bu geometrilerin düşünsel olarak olanaklı olduğunu ve ancak sadece Euklidesçi geometrinin görünün biçimini belirlediğini ve dolayısıyla, nesnel geçerliliğe sahip olduğunu öne sürmüşlerdir. İkinci olarak da Euklidesçi olmayan geometrilerin tutarlı olmayabileceğini, yani zaman içerisinde çelişkiler barındırdığının gösterilebileceğini savunmuşlardır. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum