Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #559521

Akademik çalışmalarının büyük bir bölümünü aritmetiği mantığa indirgeyerek sağlam bir temele oturtmak amacına dayandıran ve bazı felsefecilerce analitik felsefenin kurucusu kabul edilen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?


Wittgenstein

Frege

Peirce

Russell

Moore


Yanıt Açıklaması:

Friedrich Ludwig Gottlob Frege, çalışmalarının odağını, mantığa ve bununla bağlantılı olarak felsefeye kaydırmış bir matematikçidir. Bazıları, kendisini analitik felsefenin kurucusu olarak kabul eder. Yaşadığı süre içerisinde yaptığı çalışmalar, dar bir çevre dışında tanınmamıştır. Matematiğin temelleri ve mantık üzerine yaptığı çalışmalar, Giuseppe Peano (1858-1932) ve Bertrand Russell (1872-1970) tarafından gelecek nesillere aktarılmıştır. Ludwig Wittgenstein, Tractatus’ta Frege’nin çalışmalarından övgüyle söz etmiştir.

Öte yandan, Frege’nin en önemli çalışmalarından biri olan Grundlagen der Arithmetik (Aritmatiğin Temelleri), ancak 1950’de İngilizce’ye çevrilmiştir (Foundations of Arithmetic). Frege’nin çalışmalarına olan ilgi 1960’larda artmış, 1970’lerden sonra ise Frege’nin bazı çalışmaları, analitik felsefe çalışan bir öğrencinin standart okuma metinleri arasına girmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum