Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #724293

Şıklardan hangisi bir tür Russell paradoksunu ifade etmektedir?


Bir öğrenci şöyle düşünmektedir; "Bu sorunun doğru cevabı A şıkkı değildir ama ben A şıkkı olduğuna inanıyorum."

Bir öğrenci her seferinde tezinin kalan kısmının yarısını yapmaktadır. Öğrenci tezini hiçbir zaman bitiremez.

Bir evin bir parçasını değiştirirsek o hala aynı evdir. Öyleyse bütün parçalarını tek tek değiştirirsek o hala aynı evdir. Demek ki, elimizdeki parçaları evdekilerle değiştirmek yerine, hemen birleştirirsek, bu da aynı evdir. 

Bir kasabadaki terziler kendi söküğünü dikemeyen herkesin söküğünü dikmektedir. Terziler kendi söküklerini dikebilir mi?

99% 'u su olan 100 gramlık bir patates güneşte kalmıştır ve kuruyarak su miktarı 98% e düşmüştür. Öyleyse patatesin yeni kütlesi 50 gramdır. 


Yanıt Açıklaması:

Frege, Grundgesetze’nin ikinci cildini yayımlamaya hazırlanırken Russell, kendisine bir mektup yazar ve Temel Yasa V’ten bir paradoksun türetilebildiğini ifade eder. Russell, “kendi kendisinin elemanı olmayan kümelerin kümesi”nin Frege’nin dizgesi içerisinde tanımlanabileceğini, ancak böyle bir kümenin kendisinin hem elemanı olacağının hem de elemanı olamayacağının gösterilebildiğini, dolayısıyla bir çelişkinin ortaya çıktığını gösterir. D şıkkındaki terziler, "kendi söküğünü dikemeyen herkesin söküğünü diken kişiler" kümesini ifade etmektedir. Ancak terzilerin kendisi bu kümenin hem elemanıdır hem de değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum