Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #559405

Aşağıdakilerden hangisi Euklides'in Unsurlar (yunanca : Stoicheia ; latince : Elementa ; ingilizce : Elements) adlı eserinde geometri teoremlerinin ispatında kullandığı beş aksiyomdan biri değildir?


İki noktadan bir doğru geçer.

İki nokta arasındaki sürekli doğru sonludur.

Tüm dik açılar birbirine eşittir.

Bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların geometrik yeri, bir çemberdir.

1 ile 1’in toplamı 2’dir.


Yanıt Açıklaması:

Euklides, Unsurlar (yunanca : Stoicheia ; latince : Elementa ; ingilizce : Elements) adlı eserini, M.Ö. 300 yıllarında yazdı. İnsanlık tarihinin en ünlü ve belki de en çok okunan kitaplarından birisi olan bu kitap, beş aksiyoma dayanarak pek çok geometri teoreminin ispat edilmesini içeriyordu :

  1. Bir noktadan bir başka noktaya doğru bir çizgi çizilebilir (veya iki noktadan bir doğru geçer).
  2. Bir doğru çizgi üzerinde sonlu ve sürekli bir doğru parçası çizilebilir (veya iki nokta arasındaki sürekli doğru sonludur).
  3. Belli bir noktayı merkez ve herhangi bir uzunluğu yarıçap olarak alarak bir çember çizilebilir (veya bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların geometrik yeri, bir çemberdir).
  4. Tüm dik açılar birbirine eşittir.
  5. İki doğru bir doğru ile kesildiğinde, kesenin bir tarafında oluşan iki iç açının toplamı 180 dereceden küçükse, bu iki doğru bu 180 dereceden küçük açıların bulunduğu tarafta kesişir.    Doğru cevap E'dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum