Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #561255

Hume’un fikirlerin bağıntılarına dayalı doğruları, Kant’a göre aşağıdaki hangi yargı türü ile karşılanmaktadır?


Analitik a posteriori

Sentetik a posteriori

Sentetik a priori

Zorunlu a posteriori

Analitik a priori


Yanıt Açıklaması:

David Hume, bilgimizin sınıflandırılmasından söz ederken fikirlerin bağıntılarına (ingilizce : relations of ideas) dayalı doğrular ile olguları ifade eden (ingilizce : matters of fact) doğrular arasında bir ayrım yapmıştır. Tüm anlamlı önermeleri ya da yargıları, bu ikili sınıflandırmanın kuşattığını, bunun dışında kalan herhangi bir ifadenin ise anlamsız olduğunu öne sürmüştür. 

Immanuel Kant, dört farklı yargı türü belirlemiştir : analitik a posteriori (pratikte yoktur !), analitik a priori, sentetik a posteriori ve sentetik a priori.

Hume’un fikirlerin bağıntılarına dayalı doğruları, Kant’a göre analitik a priori yargılarca karşılanmaktadır. Bunlar, genel mantıksal yargılardır. Hume’un olguları ifade eden doğruları ise sentetik a posteriori yargılara karşılık gelmektedir. Ampirik (deneysel) içeriği olan tüm yargılar ise sentetik a posteriori yargılardır. (analitik : analiz ile elde edilen ; sentetik : sentez ile elde edilen ; a priori : ön-kabul, önsel, dayanak gerekmeden doğru kabul edilen ; a posteriori : dayanak ile doğru kabul edilen). Doğru cevap E.

Yorumlar
  • 0 Yorum