Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #1399041

Quine göre deneyciliğin birinci dogması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi /hangileri söylenebilir?

  1. Birinci dogma beraberinde bilim adamları ile felsefeciler arasında bir işbölümünü getirmektedir.
  2. Bilim adamlar› sentetik doğruların peşine düşerken; felsefeciler mevcut terimleri analitik tanımlarla açıklamaktadır.
  3. Analitik ve sentetik önermeler arasında, keskin bir ayırım bulunmaktadır.
  4. Karmaşık önermelerin deneyimle karşılaştırılabilen basit önermelere indirgenmesi, analitik önermelerin varlığını gerektirmez.
  5. Analitik önermelerin bulunması, sentetik önermeler için bir sınır durumunu ifade etmektedir.


I,II,III,V

Yalnız IV

II,III,IV,V

I,II,III,IV,V

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Bu dogmalardan ilki, bilim adamlar› ile felsefeciler arasında bir işbölümünü de beraberinde getirmektedir. Bilim adamları sentetik doğruların peşine düşerken felsefeciler mevcut terimleri analitik tanımlar yoluyla açık hale getirmekte, mantıksal çıkarımların biçimlerini ortaya koyarak doğru düşünmenin araçlarını ortaya koymaktadırlar. İkinci dogma, gerek Hume’un deneyimin duyusal izlenimlerle başladığı fikrine, gerekse mantıksal pozitivistlerin doğrulanabilirlik ilkesine dayandırılabilir. Bu dogmalardan ilki analitik ve sentetik önermeler arasında keskin bir ayırım olduğu; ikincisi ise anlamlı ifadelerin dolaysız deneyimle bire bir karşılaştırılabilecek basit önermelere çözümlenebileceği dogmasıdır. IV.            Karmaşık önermelerin deneyimle karşılaştırılabilen basit önermelere indirgenmesi, analitik önermelerin varlığını gerektirmektedir. IV maddedeki ifade söylenemeyeceği için Doğru cevap A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum