Çağdaş Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #1399123

Quine’a göre kişinin dil öğrenme süreci ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

  1. Bir kişinin diğerlerinin sergilediği davranışların ötesinde başka bir veri kaynağı yoktur.
  2. Doğalcı bir dil anlayışını ve davranışa dayalı bir anlam kuram benimsendiğinde anlamın belirliliğinden de vazgeçmiş oluruz.
  3. Doğalcı dil anlayışına göre, iki farklı ifadenin anlamlarının aynı olup olmadığının cevabı vardır.
  4. Bir kişinin anlambilimi, sergileyebileceği açık davranışlarına içkin olanın ötesinde zihninde bir biçimde belirlenmiştir.
  5. Dil, dili bilen muhataplarımızın sergiledikleri davranışlar üzerinden öğrenilebilir.


I,II,III

II ve III

I,II, IV ve V

III ve IV

I ve II


Yanıt Açıklaması:

Quine’a göre dil öğrenme sürecinde, bir kişinin diğerlerinin sergilediği davranışların ötesinde nüfuz edebileceği başka bir veri kaynağı mevcut değildir. Anlamın davranışçı bir biçimde ele alınmasının ise derin sonuçları bulunmaktadır. Quine’a göre doğalcı bir dil anlayışını ve davranışa dayalı bir anlam kuramını benimsediğimizde, anlamın belirliliğinden de vazgeçmiş oluruz. Bir başka deyişle, iki farklı ifadenin anlamlarının aynı olup olmadığının belirli bir cevabı artık yoktur. Quine haklı ise bu durumda belirsizlik sadece aynı dili konuşan kişilerin birbirlerini tam olarak anlayamamalarının da ötesinde, her kişinin kendi konuştuğu dilde bir belirsizliği olduğunu kabul etmemizi gerektirmektedir. Özel bir dil olanaklı olmadığına göre, bir dili konuşurken söz konusu belirsizliği atlatabilmemizin bir olanağı bulunmamaktadır. Doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum