Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #968736

Çapraz sevkiyat uygulamasının başarılı olabilmesi için işletmelerin bazı şartları yerine getirebilmeleri gerekmektedir. Aşağıda belirtilen maddelerden hangisi bu şartlardan biri değildir?

  1. Paydaşlar arası iletişim
  2. Ortaklık gereklilikleri
  3. Operasyondan kaynaklanan karmaşanın yönetimi
  4. Çapraz sevkiyattan doğan mali yükün ve kazanımların paylaşılması
  5. Kullanılan kaynaklar üzerinde uzlaşılması
  6. Kalite yönetimi


I. V.

II. IV.

Yalnız VI.

Hiçbiri

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Çapraz sevkiyat uygulamasının başarılı olabilmesi için işletmelerin bazı şartları yerine getirebilmeleri gerekmektedir. Bunları sıralamak gerekirse:

• Paydaşlar arası iletişim: diğer tedarik zinciri faaliyetlerinde de olması gerektiği gibi, çapraz sevkiyat uygulamalarında paydaşlar arasında mükemmel bir iletişim mekanizması kurulması gereklidir. Bu mekanizmanın kurulabilmesi için tüm paydaşların kendilerine düşen altyapıyı kurması beklenmektedir. Doğru iletişim kanallarının kurulabilmesi için teknolojik imkânlardan faydalanılması, bilişim desteğinin sağlanması gerekmektedir. Bunların yanında bu kurulmuş olan iletişim kanallındaki her tür aracı kullanabilecek yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç vardır. İşletmelerin güçleri ve bu zincirde ki hâkimiyetlerine bakarak, daha çok en güçlünün yapması gereken bir yatırım olduğunu söylemek doğru olacaktır. Zincir içerisinde en güçlü olan halkanın sorumluluğu üzerine alması diğer paydaşları sürece katması ve gerekli olan işgücünü yetiştirmesi mükemmel iletişimin sağlanabilmesi için en önemli şartlardan birisidir. Günümüzde pek çok tedarikçi gerekli altyapıları kurma görevini üstlenerek tüm iletişim kanallarını kullanmayı ve bu sayede son noktalardaki işletmelerin taleplerine cevap verebilmeyi hedeflemektedir. Aynı şey sürecin her aşamasındaki paydaşlar içinde geçerli olacaktır.

• Ortaklık gereklilikleri: çapraz sevkiyat uygulamalarının tamamında süreç boyunca ortak statüsünü taşıyan tüm işletmelerin sorumlulukları devam etmektedir. Kendi noktasında çıkan ürünlerin akıbetini takip etmekle de yükümlü olan işletmeler, daha önce de vurgulandığı üzere aralarındaki iletişim kanallarını açık ve faal tutmak zorundadırlar. Bu noktada iletişim kanallarının şeffaf olması ve tarafların karşılıklı güven ilişkisini geliştirmiş olması gerekmektedir. Unutulmaması gereken bu uygulamada tarafların kendi paylarına düşen faaliyeti yerine getirmek için anlaşmanın başında taahhütte bulunmaları gerekliliğidir. Söz konusu faaliyetlerin başarısı için sorumluluk ve buna bağlı olarak tüm sürecin izlenmesi kaçınılmazdır.

• Operasyondan kaynaklanan karmaşanın yönetimi: çapraz sevkiyat uygulamasına geçen işletmeler temelde ortaya çıkan stok fazlalığından, kullanılan depo alanlarından muzdarip olan işletmelerdir. Bu sorunlarının çözümü içinde bu işletmeler çapraz sevkiyat uygulamalarını tercih ederler. Ancak uygulamanın arzu edilen fayda sağlaması beklenirken bazen ufak tefek aksamalar sebebiyle stok fazlasından kaçan işletmeler bu kez de yetersiz stok ve dolayısıyla aksayan üretim sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Bu noktada üretim sorumluların ve uygulama için karar verici konumda olan yöneticilerin süreci doğru izlemesi ve koordinasyonu oluşturması gerekmektedir. Ortaya çıkabilecek sorunlara karşın işletmelerin bu sorunlar karşısında hazırlıklı olması, kısıtlı imkânları gerektiği şekilde sevk ve idare edebilmesi için özellikle sayısal yöntemler kullanılarak senaryolar oluşturulmalı, söz konusu sorunlar ortaya çıktığında hazırlık olunmalıdır.

• Çapraz sevkiyattan doğan mali yükün ve kazanımların paylaşılması: çapraz sevkiyat uygulaması her ne kadar kazan kazan strateji üzerine kurulmuş bir yapı olsa da tarafların tamamı aynı düzeyde kazançlı olamayabilecektir. Taraflardan bazıları maddi kazanç elde ederken diğerleri bu kazanç için önemli derecede kaynağı riske etmiş olabilir. Örnek olarak çapraz sevkiyat uygulamasında taraflardan birisi olan tedarikçiler uygulamanın başlaması ile stok miktarlarında azalım, zamandan kazanç, depo alanlarından kazanç ile risk faktörünü düşük tutarak kazançlı çıkabilirler. Öte yandan taraflardan bir başkası olan çapraz sevkiyat tesisi sahibi işletme uygun koşulların sağlanabileceği bir tesisi inşa etmek, uygun bilişim teknolojisini sağlamak gerekli olan işgücü, makine ve ekipmanı istenilen durumda hazırlamak zorundadır. Bu faaliyetlerin yapılabilmesi için ise önemli miktarda yatırma ihtiyaç duyulmakta ve bu yatırım miktarı riske edilmektedir. Bu sebeple daha önce bahsi geçen taraflar arasındaki şeffaflık burada önem kazanmakta, anlaşma yapılması ile birlikte taraflar kar ve zarar durumlarında ne şekilde dağılım yapılacağını belirlemelidir.

• Kullanılan kaynaklar üzerinde uzlaşılması: çapraz sevkiyat tesisleri operasyonun beyni olmaları sebebiyle kaynak kullanımı noktasında söz hakkına önemli ölçüde sahiptirler. Bu noktada kullanılacak olan kaynakların koordinasyonu, planlanması ve yönetilmesi faaliyetleri bu birim tarafından sağlanmaktadır. Özellikle taşıma amaçlı kullanılan araçların bu anlamda sevk ve idaresi bu birime bağlı olmakta diğer paydaşların bu sistem içerisinde operasyonun başarısı adına katılımda bulunması beklenmektedir.

• Kalite yönetimi: tam zamanında üretim anlayışında da olduğu gibi çapraz sevkiyat uygulamalarında da asıl tasarruf noktası zaman olmaktadır. Kurulan her yapı temelde zamandan tasarrufu sağlamayı ana amaç olarak ele almakta, etkin bir zaman yönetiminin sağlayacağı avantajları elde etmeye çalışmaktadır. Bu sebeple olursa olsun uygulama içerisinde yer alan paydaşların kalite düzenlemesi ya da kalite kontrol gibi standart işletme faaliyetlerine tahammülleri yoktur. Süreç doğru planlanmalı, yapılan her faaliyet en üst düzeyde kalite unsurlarını taşımalı ve hata yapılmasına imkân vermeyecek şekilde kurulmalıdır. Yapılan çalışmaların tekrar denetlenmesi, sorunların bulunarak çözümlenmeye çalışılması hiçbir paydaş tarafından kabul görmeyecek, ana amaç olan kazanımları yok edeceği düşüncesiyle sorun olmaya devam edecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum