Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1025560

Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

I.1960 – 1980 (Parçalanma)

II.1980 – 2000 (Birleşme)

III. 2000 - ... (Toplam bütünleşme)

K. Bu dönemdeki lojistik faliyetler “madde ve malzeme yönetimi” ve “fiziksel dağıtım” başlıklı kavramlar altında toplanmıştır

L. Bu dönemde "entegre lojistik" kavramının ortaya çıkmıştır

M. Bu dönemde, günümüzde lojistiğin alt dalları olarak görülen ve birarada değerlendirilen bir çok uygulamanın ayrı ayrı değerlendirildiği görülmektedir.


I. - K

II.- L

III - M

I. - M

II.- K

III - L

I. - L

II.- K

III- M

I. - M

II.- L

III- K

I. - L

II.- M

III- K


Yanıt Açıklaması:

(The Council of Management – CLM). Ancak, lojistik uygulamaları ve tanımları bu kapsama gelene kadar belirli süreçlerden geçmiştir.

a. 1960 – 1980 (Parçalanma): Bu dönemde, günümüzde lojistiğin alt dalları olarak görülen ve birarada değerlendirilen bir çok uygulamanın ayrı ayrı değerlendirildiği görülmektedir.

b. Talep tahminleri, satın alma, ihtiyaç planlama, üretim planlama, fabrika stokları, depolama, malzeme işlemleri, paletleme, ürün stokları, sipariş süreci, taşıma, müşteri hizmetleri ve dağıtım planlama gibi operasyonların işletme içinde olduğu kadar dışarıdan hizmet alımıyla da gerçekleştirilebildiği görülmektedir.

c. 1980 – 2000 (Birleşme): Bu dönemdeki lojistik faliyetler “madde ve malzeme yönetimi” ve “fiziksel dağıtım” başlıklı kavramlar altında toplanmıştır.

d. 2000 - ... (Toplam bütünleşme): Çağdaş Lojistik Uygulamaları dersinin temelini oluşturan bu dönemde, parçalanma ve birleşme başlıkları altında incelenen faaliyetlerin tek bir çatı altında toplanması gündeme gelmiştir. Dünya ekonomisinde yaşanan küreselleşme, serbestleşme (liberalleşme) ve buna bağlı olarak firmaları zorlayan uyum çabaları, lojistik faaliyetlerinin önemini arttırırken günümüzde uygulanmakta olan "entegre lojistik" kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır. "Entegre lojistik" aşağıdaki şemada görüldüğü gibi özetlenebilir

Yorumlar
  • 0 Yorum