Çağdaş Lojistik Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #879809

Afet kavramı aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde tanımlanmıştır?


Doğal yollardan ya da insan eliyle meydana gelen ve sonucunda insalar üzerinde maddi ve psikolojik olarak olumsuz etkiler bırakan olaylardır.

Doğadaki olası normal faaliyetler sonucu yine doğa üzerinde meydana gelen ve insanları olumsuz etkileyen olaylardır.

Doğanın normal süreci dışında doğal düzende meydana gelen ve insanları olumsuz etkileyen olaylardır.

Doğadaki normal süreçler sonucu gerçekleşen içinde insan olsun olmasın yine doğal düzeni etkileyen ekstrem faaliyetlerdir.

İnsanın yaptığı faliyetlerin doğal düzene uymaması sonucu insan ve/veya doğanın zarar görmesi ile sonuçlanan olaylardır.


Yanıt Açıklaması:

Afet, doğal yollardan ya da insan eliyle meydana gelen ve sonucunda insalar üzerinde maddi ve psikolojik olarak olumsuz etkiler bırakan olayların genel adıdır. Afet çeşitleri dünyanın farklı coğrafyalarında farklılıklar göstermektedir. Ancak, ülkemizde meydana gelen afet türlerinden önde gelenleri deprem, heyelan, su baskını, kaya düşmesi ve çığdır. Ayrıca birkaç afetin aynı anda gerçekleştiği çoklu afetler de yaşanmaktadır. Bu afet türlerinden ülkemizi gerek insan kaybı gerekse de maddi kayıp ve psikolojik olarak en fazla etkileyen şüphesiz depremdir. Türkiye aktif fay hatları üzerinde bulunduğundan, topraklarının çok büyük bir kısmı birinci dereceden deprem riski taşımaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum