Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1206953

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'ın modernlik ile ilgili görüşlerinden biri değildir?


Düzen, evrendeki tüm ögeleri kendisiyle olan ilişkisine göre sınıflandırır.

Modernlik, soykırımın yeterli sebebi olmasa da gerekli koşuludur.

Dünyaya kaos yerine düzen getirme mücadelesi tatmin edici sonuçlar verebilecektir.

Modern kültür kendini ideal bir yaşamın tasarımı ve insan ilişkilerinin kusursuz düzeni olarak tanımlamakta, kimliğini ise doğaya duyduğu güvensizliğin dışında oluşturmaktadır.

Düzen için atılan her yeni adım yeni türden müphemlikler doğurur ve böylelikle benzer sonuçlar doğuracak daha başka adımların atılmasını zorunlu kılar.


Yanıt Açıklaması:

Modern dönemin bir özelliği olan kaos yerine düzen getirme, yakın çevremizdeki dünya parçasını kural tanır, kestirebilir ve denetlenebilir kılma mücadelesi Bauman’a göre (1998, s.208-209), sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Çünkü bu mücadelenin kendisi kendi başarısına en önemli engeli oluşturmaktadır. Kaos, özellikle dar bir alana odaklanmış, hedefli, görev yönelimli, tek sorun çözücü eylemlerden doğmaktadır. Bauman’a göre, insan dünyasının bir parçasını, insan etkinliğinin özgün bir alanını düzenli kılma yönünde atılan her yeni adım, eski sorunları ortadan kaldırsa bile, yeni sorunlar yaratır. Her yeni adım yeni türden müphemlikler doğurur ve böylelikle-benzer sonuçlar doğuracak daha başka adımların atılmasını zorunlu kılar.

Yorumlar
  • 0 Yorum