Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1340943

 I.Toplumsal yapı içindeki kalıpları ve bu yapının söz konusu olduğu değişimleri tanımlamak,                                                                                                                   II.Toplumsal eğilimleri önkestirebilecek kapasitede olmak,                                       III. Uzun vadeli, geniş ölçekli toplumsal ve ekonomik tahminde bulunma kapasitesinde olmak,                                                                                                       IV. Büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunmak,                                                                                                                         V. Olayların sonuçları ile ilgilenmek,                                                                             VI. Teoriden çok toplumsal çözümlemeye ağırlık vermek,                                        Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Daniel Bell’ in sosyolojisinin temel amaçlarındandır?


I ve II

I, II ve III

I, II, IV ve V

I, II, IV ve VI

II, III, IV ve VI


Yanıt Açıklaması:

Daniel Bell’in sosyolojisinin temel amacı “teoriden çok toplumsal çözümlemeye” ağırlık vermesidir. Çağdaşları gibi Bell de büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunma eğiliminde olan bir sosyologdur. Sosyolojide varolan bir eğilimi/yaklaşımı temsil eden bu tarz toplumsal önkestirim (social forecasting) olarak adlandırılmaktadır.

Daniel Bell için sosyolojik teori, toplumsal yapı içindeki kalıpları (patterns) ve bu yapının söz konusu olduğu değişimleri tanımlamakla yükümlüdür. Teori, toplumsal eğilimleri önkestirebilecek kapasitede olmalıdır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi Daniel Bell’in sosyolojisinin temel amaçları toplumsal yapı içindeki kalıpları ve bu yapının söz konusu olduğu değişimleri tanımlamak, toplumsal eğilimleri önkestirebilecek kapasitede olmak, büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunmak ve teoriden çok toplumsal çözümlemeye ağırlık vermektir, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Uzun vadeli, geniş ölçekli toplumsal ve ekonomik tahminde bulunma kapasitesinde olmak fütüroloji, olayların sonuçları ile ilgilenmek ise tahmin ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum