Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1341038

I- ‘Post-endüstriyel toplum’ kavramı, merkezde tabakalaşmanın yer aldığı, yeni teknolojinin, ekonomik büyümenin bu teorik bilgi ekseni etrafında örgütlendiği bir yapıdır. II- ‘Post-endüstriyel toplum’ kavramının toplumsal yapıdaki değişimi yönlendirme çabasından doğduğunu, yani postendüstriyalizmin asıl etkisinin toplumsal yapı üzerinde olduğunu, esas etki alanının politik ve kültürel alan olduğunu belirtmektedir. III- ‘Post-endüstriyel toplum’ kavramı, merkezde teorik bilginin yer aldığı, yeni teknolojinin, ekonomik büyümenin ve toplumsal tabakalaşmanın bu teorik bilgi ekseni etrafında örgütlendiği bir yapıdır. IV- ‘Post-endüstriyel toplum’ kavramının toplumsal yapıdaki değişimi tanımlama çabasından doğduğunu, yani postendüstriyalizmin asıl etkisinin toplumsal yapı üzerinde olduğunu, politik ve kültürel alanı ancak dolaylı olarak etkilediğini belirtmektedir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri Bell’in post endüstriyel toplum kavramıyla paralellik taşır?


Yalnız I

I-II

I-IV

II-III

III-IV


Yanıt Açıklaması:

‘Post-endüstriyel toplum’ kavramı, merkezde teorik bilginin yer aldığı, yeni teknolojinin, ekonomik büyümenin ve toplumsal tabakalaşmanın bu teorik bilgi ekseni etrafında örgütlendiği bir yapıdır.

Bell, post-endüstriyel toplum kavramının toplumsal yapıdaki değişimi tanımlama çabasından doğduğunu, yani postendüstriyalizmin asıl etkisinin toplumsal yapı üzerinde olduğunu, politik ve kültürel alanı ancak dolaylı olarak etkilediğini belirtmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum