Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1341103

I. Devlet müdahalesi hayatın her alanında hissedilir II. Sosyalist rejimler otoriteryen rejimlere örnek gösterilebilir III. Gücü elinde bulunduranlar seçmenlere karşı sorumlu değildir IV. Kamu siyasalarının aldığı şekil toplumsal rızaya dayanmaz Yukarıdakilerden hangisi/hangileri otoriteryenlik kavramını açıklarken kullanılabilir?


I ve II

Yalnız II

I ve III

Yalnız III

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Otoriteryenlik kavramı, bireylere ya da gruplara karşı keyfi uygulamalara yönelebilen bir siyasal yetki biçimine atıfta bulunur. Bu siyasal biçim içinde gücü elinde bulunduranlar seçmenlere karşı sorumlu değildirler ve kamu siyasalarının ve uygulamalarının aldığı şekil toplumsal rızaya dayanmaz. Otoriteryen rejimler kişisel diktatörlüklerden parti ve askeri diktatörlüklerine varıncaya kadar çok çeşitli şekiller alabilirler
ve esas itibariyle demokratik olmayan bir siyaset biçimi temsil ederler. I. ve II. maddelerde verilen ifadeler ise totaliteryen devletlerin özellikleri arasında gösterilir. Hayatın her alanına ve düzeyine devletin müdahale etmesi totaliteryenliği otoriteryenlikten ayıran başlıca özelliklerden biri olarak düşünülür. Sosyalist rejimler de, totaliteryen rejimlere örnek teşkil ederler. 

Bu sebeple, doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum