Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1195531

  1. Sosyalist rejimlerin kendi halklarına karşı uyguladıkları şiddet içerikli baskılar.
  2. Kapitalist pazarın en olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi ve refah devletinin ortaya çıkışı.
  3. İnsan doğasının mükemmel olduğunu vurgulayan romantik felsefelerin yerine insanlığın varoluşuna Stoacı yaklaşan yeni felsefelerin ortaya çıkışı.

Daniel Bell günümüzde ideolojinin sona erdiğini belirtir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "ideolojinin sonu" olarak ifade ettiği bu düşüncenin nedenleri arasında yer almaktadır?


Yalnız I

I ve II

Yalnız III

II ve III

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Bell’e göre on dokuzuncu yüzyılın büyük ideolojileri olan liberalizm ve sosyalizm güçlerini yitirmiştir, artık endüstri toplumunun bireylerini harekete geçirebilecek ideolojiler değildirler. Bell bu durumu “ideolojinin sonu” olarak ifade etmektedir.

Bunun üç nedeni vardır: 1) Sosyalist rejimlerin kendi halklarına karşı uyguladıkları şiddet içerikli baskılar, 2) Kapitalist pazarın en olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi ve refah devletinin ortaya çıkışı, 3) İnsan doğasının mükemmel olduğunu vurgulayan romantik felsefelerin yerine insanlığın varoluşuna Stoacı yaklaşan yeni felsefelerin ortaya çıkışı (Waters, 1996, s. 79). Bell zaman içerisinde radikal bütün ideolojilerin ve destekleyicilerinin inandırıcılıklarını ve ikna güçlerini yitirdiklerini düşünmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum