Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1341259

Foucault'nun görüşlerinden yola çıkılarak aşağıdakilerden hangisi "mutlak iktidar"ın bir özelliği olarak kabul edilebilir?


Mekân, zamanlama ve bireylerin davranışları üzerine uygulanır.

Kral veya merkezî bir otorite figürüne kayıtsız şartsız itaati içerir.

Gözetim teknikleri ile pekiştirilir.

İstenen davranışı göstermeyenler “normallik standartlarına” uymaları  sağlanarak normalleştirilmeye çalışılır.

“Görme/gözetleme” ile modern  toplum  bilginin  iktidarı  ile  insanların  yaşam alanlarının  her yanını  her  an  kontrol  etmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

A, C, D ve E şıklarındaki bilgiler, Foucault'nun "Disipline Edici İktidar"la ilgili görüşleridir. Foucault’ya  göre  feodal  düzende  ve  monarşik sistemlerde iktidar tebaları üzerinde sınırsız bir güce sahip hükümran bir kişide cisimlenir. Mutlak iktidar, kral veya merkezî bir otorite figürüne kayıtsız şartsız itaati içerir. Bu sistem tipinde suç, monarkın mutlak iktidarına karşı bir tehdit olarak algılanır ve suçlunun herkesin (halkın) gözü önünde ve ibret verici, korkutucu  bir  biçimde  cezalandırılması  gerektiği  düşünülür. Bu dönemde verilen cezalar, vahşete ve uygulanan vahşetin de sergilenmesine dayanır. Uygulanan işkenceler, keyfi bir zulüm değil aksine kralın bu dünyadaki iktidarının ritüel bir icrası olarak bilinçli bir biçimde tasarlanmış düzenli pratiklerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum